czwartek, 19 lipca 2012

Sernik kokosowy



Ze wstydem muszę przyznać, że to mój pierwszy sernik w życiu, nie licząc oczywiście tych robionych na zimno. Przepis pochodzi podobno z jakiejś angielskiej książki kucharskiej, ale w związku z tym że przeszedł już przez kilka par rąk został prawdopodobnie trochę pozmieniany, zgodnie z zasadą działania głuchego telefonu:) Sam pewnie też coś niecoś dołożyłem, ale o dziwo wyszedł dobry. Z pewnością przypadnie do gustu wszystkim którzy lubią smak kokosa. 


Przygotowanie:

Ciastka zmiksować lub zetrzeć na miał, dodać do nich stopione masło, wiórki kokosowe i wyrobić. Powstałą masą wyłożyć spód formy do pieczenia (wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia lub folią aluminiową), mocno ubijając. Schować do lodówki na ok. 40 min. Na masę serową; ubić ze sobą ser, cukier i śmietanę. Dodać kokosowe mleko, wiórki i cały czas miksując pojedynczo jajka. Całość wlać na wystudzony spód i piec w temperaturze 160 stopni ok. 1,5 godziny. Do piekarnika, na dolną półkę wstawić naczynie z wodą, a górę formy przykryć aluminiową formą, dzięki czemu sernik nie będzie suchy. Po zakończeniu pieczenia wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i pozostawić żeby powoli ostygł. Kiedy osiągnie temperaturę pokojową przełożyć do lodówki, co najmniej na 4 godziny, żeby się mocno schłodził. Takie powolne studzenie powinno go uchronić przed popękaniem powierzchni.  Wprawdzie na smak wpływu miało nie będzie, ale na wygląd już tak, zwłaszcza po wykończeniu czekoladową polewą, co należy zrobić po wyciągnięciu sernika z lodówki.




































 

Składniki na formę ok. 25 cm:

350g bardzo drobno zmielonego białego sera
300g kokosowego mleka
200g kwaśniej śmietany
140g cukru pudru
4 niewielkie jajka
30g mąki ziemniaczanej
60 g wiórków kokosowych

Na spód:

150g ciastek digestive lub innych herbatników
40 g wiórków kokosowych
100 g rozpuszczonego masła

Polewa czekoladowa:

rozpuszczona tabliczka czekolady 100g i 50g masła

10 komentarzy:

  1. wow! wygląda tak idealnie!

    OdpowiedzUsuń
  2. "Wygląda apetycznie" zdecydowanie nie opisuje tego właściwie.. musi być pyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  3. egzotycznie ;) świetny pomysł na sernik

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda wspaniale, zjadłabym sobie kawałeczek! pycha!

    OdpowiedzUsuń
  5. Idealny kawałek, idealnie gładka polewa!! Wygląda super :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Znakomite kokosowe smaki, sernik piękny !

    OdpowiedzUsuń
  7. Jaki równiuteńki! Muszę kiedyś zrobić, jak będę miała wolną chwilę :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ależ tylu komplementów za ten sernik to się przyznam nie spodziewałem....:)
    dziękuję i pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń