Wiem, brzmi trochę dziwnie, ale kiedy zobaczyłem tę pozycję w karcie jednej z mazurskich restauracji uznałem to połączenie za oryginalne i wyjątkowo trafione, żal tylko trochę, że sam na ten genialny pomysł wcześniej nie wpadłem:) Wiedziałem za to od razu, że będę się musiał pokusić o zrobienie tego dania we własnej kuchni, no i blogu, żebyście i Wy mogli skorzystać, a może nawet polubić. Polecam kupić jak najlepszą kaszankę, bo jest podstawą tego dania, no i „swoje” genialne ciasto na pierogi z dodatkiem gorącego masła.
Przygotowanie.
Cebulę pokroić w kostkę i wrzucić na rozgrzany olej roślinny, smażyć aż się zeszkli. Następnie dodać obraną z osłony i pokrojoną kaszankę i dalej smażyć. Przyprawić odrobiną tymianku lub majeranku, solą, pieprzem i odstawić do ostygnięcia. Rozwałkować cieniutko ciasto, nałożyć farsz i dowolną techniką sklejać pierożki. Gotować kilka minut. Podawać z okrasą ze skwarek lub cebulki, lub z obydwiema naraz. Idealnym dopełnieniem tego dania jest moim zdaniem sałatka kiszonego ogórka z dodatkiem musztardy i miodu.
Składniki:
Proporcje trochę na oko, ale farszu mniej więcej potrzeba tyle ile ciasta.
500 g kaszanki
1 duża cebula
tymianek
sól, pieprz
olej roślinny
smażona cebula, boczek na okrasę
zaskakujace nadzienie ale pewnie pierożki wyszły bardzo smaczne:)
OdpowiedzUsuńZłe nie były, fakt. Ale jak ktoś nie lubi kaszanki to nie polecam.
UsuńWspaniałe! Jak wszystkie Twoje propozycje - od dawna po cichu podziwiam!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
Dziękuję za te miłe słowa
Usuńpzdr.
Kaszance mówię zdecydowane tak!
OdpowiedzUsuńMusisz mi wybaczyć, ale tym razem nie! :) Do kaszanki mam uraz, bo w dzieciństwie pomagałam dziadkowi w jej produkcji ;) Ale pierożki bardzo kształtne, u mnie zawsze każdy inny! Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńOch, ja uwielbiam takie pierogi! Babcia Bronia robiła je często, ale dawała jeszcze ze 3 ziemniaki utłuczone do farszu, wtedy lepiej się lepi.
OdpowiedzUsuńoo o takim nadzieniu pierożków jeszcze nie słyszałam :)
OdpowiedzUsuńPierogi z kaszanką stały się od niedawna moimi faworytami, ale ja dodaję jeszcze jabłko i przyprawy typu goździk zmielony i cynamon zmielony. Zapraszam do zabawy w Versatile Blogger Award, ponieważ nominowałam Cię (http://dariaanna.blogspot.ie/2012/09/versatile-blogger-award.html). Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń