Danie to jest typem indyjskiego curry, którego podstawą jest
jagnięcina, pomidory i cała masa różnych przypraw. Nie ma co się zniechęcać, bo
większość z nich to przyprawy sypkie i pewien ich zestaw raz kupiony wystarczy
na długo, do zrobienia tego i wielu innych azjatyckich dań. Przepisów na Rogan
josh jest całkiem sporo. Różnią się od siebie rodzajem i proporcjami użytych
przypraw. Prezentowany poniżej jest oczywiście moją wersją tej potrawy.
Przygotowanie:
Jagnięcinę pokroić na małe kawałki i odstawić. Sypkie
przyprawy przyprażyć lekko na patelni, ostudzić, a potem rozgnieść w moździerzu
na pył. Rozgrzać wok z klarowanym i dodać pokrojone na ćwiartki szalotki,
drobno pokrojone chilli, imbir i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażyć
chwilę, dodać przygotowane wcześniej przyprawy i dalej smażyć, kilka minut.
Kiedy przyprawy zaczną intensywnie pachnieć, wlać do woka pomidory, połowę
kokosowego mleczka i zagotować. Dodać mięso, sól, cukier i gotować pod
przykryciem ok. godziny aż mięso będzie mięciutkie. Pod koniec gotowania zdjąć
pokrywkę dodać resztę kokosowego mleka i gotować jeszcze parę minut aż trochę
zgęstnieje. Dodać świeżą, posiekaną kolendrę, posypać prażonymi migdałami i od
razu podawać, najlepiej z ryżem basmati.
Składniki dla ok. 4
osób:
800 g
jagnięciny np. łopatki
300 g
pomidorów z puszki
400 ml kokosowego mleka
2 łyżki klarowanego masła
3-4 szalotki
3 ząbki czosnku
4 duże łyżki przecieru warzywnego
1 łyżka startego imbiru
2 małe azjatyckie papryczka chilli
1 łyżka ziaren kolendry
1 łyżka kminu rzymskiego
1 łyżka kurkumy
2 łyżki garam masala
6-8 goździków
1 łyżeczka soli
1-2 łyżki brązowego cukru
½ łyżki ziaren kardamonu
3-4 łyżki posiekanych liści świeżej kolendry
płatki migdałów do podania
I nawet moździerz masz taki jak Hindusi! Super przepis, jestem zdeklarowanym miłośnikiem kuchni indyjskiej więc taki obiad zjadłabym z wielką radością:)
OdpowiedzUsuńUdanej niedzieli, Krysia
Wprawdzie już poniedziałek, ale dziękuję:)
Usuńpzdr.