wtorek, 29 listopada 2011

Penne z małżami i chorizo

Fantastyczny makaron, który powinien zainteresować wszystkich którzy lubią dania z jego udziałem, a są trochę znudzeni klasyką i poszukują jakiejś odmiany, zwłaszcza kiedy tak jak ja lubią zestaw „ryba – mięso”. Może go zrobić praktycznie każdy i to dosłownie w 10 min. Nie wymaga też specjalnych umiejętności, a składniki potrzebne do jego wykonania są dość łatwo dostępne, bo chorizo i mrożone małże można kupić w każdym supermarkecie. Jeśli komuś uda się kupić świeże to jeszcze lepiej, danie będzie miało dużo więcej morskiego smaku, ale uwierzcie mi nawet na mrożonych naprawdę daje radę. 






































Przygotowanie

Wstawić wodę na makaron, a w tym czasie…..
Podsmażyć czosnek i chili na oliwie, dorzucić chorizo, małże i smażyć klika minut. Dodać chlust białego wina, posolić, popieprzyć, dodać pomidory, natkę pietruszki i dusić jeszcze chwilę, żeby pomidory trochę zmiękły. Kwestię dodania lub nie parmezan pozostawiam otwartą i nie jest on w tym daniu konieczny, ale przyznaję, że sam go dodałem. Wino pasuje do tego dania moim zdaniem zarówno białe jak i czerwone.  


Składniki dla dwóch osób:

180 g penne
75 g chorizo
75 g  mięsa z małży
2-3 ząbki czosnku
1/3 kubka oliwy EV
1/2 papryczki chilli
125 g pomidorków cherry lub pomidora bez skórki
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
chlust białego wytrawnego wina
sól, pieprz

5 komentarzy:

  1. Uwielbiam makarony. I kocham owoce morza :) Taki makaron to cos zdecydowanie dla mnie :))

    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepyszne zestawienie...i przepiekne zdjęcia!

    OdpowiedzUsuń
  3. mmm, chorizo.. :))

    OdpowiedzUsuń
  4. Każdy makaron wymiata, ten jest idealny. :)

    OdpowiedzUsuń