poniedziałek, 13 lutego 2012

Rolada z boczku, koziego sera i szpinaku






































Miałem spore wątpliwości co do połączenia dwóch tak bardzo wyrazistych smaków jak wieprzowina i kozi ser i z tego powodu poszperałem nawet trochę w sieci żeby sprawdzić doświadczenia innych i nie zepsuć mojego kawałka boczku. Wiele tego nie było, ale mój nos mówił mi, że mimo wszystko może być dobrze. No i miałem rację, bo zestawienie okazało się naprawdę trafione i to w obydwóch przedstawionych poniżej odsłonach. Pierwszego dnia podałem roladę z młodymi ziemniaczkami i fasolką, a dwa dni później na grzybowym risotto.
Ten ok. kilogramowy kawałek mięsa wystarczył na dwa obiady dla dwóch osób. Nie próbowałem go tylko na zimno jak wędliny, ale kto wie, może i w tej wersji by się sprawdził.


 
Sposób przygotowania

Boczek posolić, popieprzyć natrzeć ziołami, zmiażdżonym czosnkiem i schować do lodówki na całą noc, a jeszcze lepiej na dobę. Gotowy, zamarynowany w ten sposób boczek rozciąć wzdłuż, ale nie do końca, tak żeby stworzył jeden długi i płaski płat mięsa. Przyprawić solą, pieprzem i przyprawami rozcięte miejsce i ułożyć na nim przesmażony krótko na patelni i przyprawiony szpinak. Dodać kawałki (¾ ilości koziego sera), zawinąć w roladę i związać sznurkiem. Posypać jeszcze trochę z wierzchu ziołami, dolać bulion i piec w piekarniku (180C) przez ok. godzinę pod przykryciem. Następnie zdjąć pokrywę naczynia, posmarować roladę wytopionym tłuszczem i piec jeszcze 15 min z włączoną w piekarniku opcją grill, żeby mięso się zarumieniło na złoto. Po upieczeniu, przed pokrojeniem rolada musi odpocząć ok. 20 min, inaczej wszystkie soki z niej wypłyną. Żeby zrobić sos wstawić naczynie po pieczeniu wraz pozostałą po nim zawartością na mały ogień i zagotować, dodać resztę koziego sera, konfitury z cebuli i dokładnie wymieszać. Jeśli powstały sos jest zbyt rzadki odparować, jeśli za gęsty dolać bulionu. Na końcu przetrzeć przez sitko w celu uzyskania gładkiej konsystencji.


Składniki:

kwadratowy lub prostokątny kawałek boczku bez kości o wadze ok. 1 kg
kilka zmiażdżonych ząbków czosnku
200 g obranych liści szpinaku
ok 70 g koziej rolady pleśniowej lub innego miękkiego koziego sera
rozmaryn, tymianek
sól, pieprz
pomidory w oliwie do podania
1 łyżka wytrawnych konfitur z cebuli



Risotto grzybowe

Na patelni o grubym dnie podsmażyć na oliwie cebulę, nie rumieniąc jej. Dodać namoczone wcześniej, odciśnięte i posiekane suszone grzyby i smażyć jeszcze chwilę. Wsypać  ryż, wymieszać i poczekać aż się zeszkli, po czym dolać wino. Następnie stopniowo dolewać bulion w miarę wchłaniania go przez ryż cały czas mieszając. Po ok. 2o min, kiedy ryż jest już prawie ugotowany, dodać do niego masło, posiekaną natkę pietruszki, konfitury z cebuli i parmezan. Przyprawić solą i pierzem.



 

Składniki dla dwóch osób:

3/4 kubka ryżu arborio
ok. 2,5 kubka bulionu warzywnego
duża garść suszonych borowików lub podgrzybków
1/3 kubka białego wina
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
2 łyżki masła
2 łyżki wytrawnej konfitury z cebuli
1 średnia cebula
2-3 łyżki startego parmezanu
2-3 łyżki oliwy EV
sól, pieprz

12 komentarzy:

  1. No ładne cacko :-)
    Jeszcze nigdy nie piekłem boczku, a zawsze miałem na to ochotę. Ze szpinakiem wchodzę w ciemno, zawartość "futrzanego" sera przekona moją Panią ;-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda wspaniale :) Kiedy Ty ją przygotowujesz wygląda na prostą, ale ja bym chyba miała problemy ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. świetny przepis :)ochoty sobie narobiłam ;p myślę że to będzie sobotni obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jak to sie stalo ze wczesniej nie trafilam na Pana blog?! Niebanalne potrawy
    Rolada z boczku wyglada wysmienicie ale jutrzejszy obiad juz zaplanowany
    Krolik w smietanie wedlug Pana przepisu
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Mam nadzieję, że dowiem się czy smakowało.

    pzdr.

    OdpowiedzUsuń
  6. Polino, napisz koniecznie jak wyszło.

    OdpowiedzUsuń
  7. Ej, Drogi Panie, czy można się Panu oświadczyć!!??

    OdpowiedzUsuń
  8. Najpierw trzeba by zapytać o to moją żonę:))

    OdpowiedzUsuń
  9. Roladka pierwsza klasa. Ponieważ ser kozi nie należy do moich ulubionych, zastąpiłam go fetą. Wyszło pysznie. Równie dobrze smakuje podawana na gorąco jak i w roli wędliny.

    OdpowiedzUsuń