Lekka i prosta sałatka w sam raz na gorący początek lata, zwłaszcza w zestawie z kieliszkiem schłodzonego białego wina. Może pełnić rolę przystawki albo dania głównego, jeśli ktoś jest akurat na diecie. A mając ugotowane wcześniej buraki można ją przyrządzić praktycznie w kilka minut.
Buraki ugotować w całości aż będą miękkie. Po ostudzeniu obrać ze skóry, pokroić w cieniutkie plasterki i ułożyć na talerzu. Pomarańczę obrać, wykroić cząstki, a z pozostałości wycisnąć sok. Z koziego sera zrobić kulki i obtoczyć je w posiekanej natce pietruszki. Ułożyć wszystkie składniki na burakach i polać całość winegretem zrobionym z oliwy, pozostałego z pomarańczy soku i octu winnego.
Składniki dla dwóch osób:
2 średnie buraki
1 pomarańcza
100 g koziego twarożku
garść młodych liści botwinki
kwiatki bratki
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
biały ocet winny
oliwa EV
piękna. naprawdę, już tak kolorowa! cieszy oko.
OdpowiedzUsuńi zapewne podniebienie. intrygująca mieszanka smaków.
już od dłuższego czasu planuję taką sałatkę zrobić, ale Twoja jest taka piękna, że żadna już jej chyba nie dorówa :-)
OdpowiedzUsuńWygląda cudnie. Musi być boska!!!
OdpowiedzUsuńPiękna!!!
OdpowiedzUsuńja ostatnio robiłam taka salatkę .. i połącznie pomarańczy z burakami tylko kolorystycznie ze soba graja ... smak nie dla mnie ...
OdpowiedzUsuńA ja uważam że akurat pomarańcza i burak do siebie pasują, nie tylko kolorystycznie i używałem uch już razem wcześniej. Większe wątpliwości miałem w kwestii koziego sera, ale okazało się że dał radę. Poza tym w końcu wszystko jest tylko kwestią gustu:)
OdpowiedzUsuńA bratek jest zjadliwy? o.O
OdpowiedzUsuńNo masz...:))
Usuń