piątek, 11 maja 2012

Sałatka z buraków pomarańczy i koziego sera







































Lekka i prosta sałatka w sam raz na gorący początek lata, zwłaszcza w zestawie z kieliszkiem schłodzonego białego wina. Może pełnić rolę przystawki albo dania głównego, jeśli ktoś jest akurat na diecie. A mając ugotowane wcześniej buraki można ją przyrządzić praktycznie w kilka minut. 


Przygotowanie:

Buraki ugotować w całości aż będą miękkie. Po ostudzeniu obrać ze skóry, pokroić w cieniutkie plasterki i ułożyć na talerzu. Pomarańczę obrać, wykroić cząstki, a z pozostałości wycisnąć sok. Z koziego sera zrobić kulki i obtoczyć je w posiekanej natce pietruszki. Ułożyć wszystkie składniki na burakach i polać całość winegretem zrobionym z oliwy, pozostałego z pomarańczy soku i octu winnego.


Składniki dla dwóch osób:

2 średnie buraki
1 pomarańcza
100 g koziego twarożku
garść młodych liści botwinki
kwiatki bratki
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
biały ocet winny
oliwa EV
 

8 komentarzy:

  1. piękna. naprawdę, już tak kolorowa! cieszy oko.
    i zapewne podniebienie. intrygująca mieszanka smaków.

    OdpowiedzUsuń
  2. już od dłuższego czasu planuję taką sałatkę zrobić, ale Twoja jest taka piękna, że żadna już jej chyba nie dorówa :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda cudnie. Musi być boska!!!

    OdpowiedzUsuń
  4. ja ostatnio robiłam taka salatkę .. i połącznie pomarańczy z burakami tylko kolorystycznie ze soba graja ... smak nie dla mnie ...

    OdpowiedzUsuń
  5. A ja uważam że akurat pomarańcza i burak do siebie pasują, nie tylko kolorystycznie i używałem uch już razem wcześniej. Większe wątpliwości miałem w kwestii koziego sera, ale okazało się że dał radę. Poza tym w końcu wszystko jest tylko kwestią gustu:)

    OdpowiedzUsuń
  6. A bratek jest zjadliwy? o.O

    OdpowiedzUsuń