środa, 30 maja 2012

Krem z pieczonych warzyw






































Lekko strawna i niskokaloryczna zupa, w sam raz na chłodne wiosenne popołudnie. Jej wykonanie jest bardzo proste i poza pieczeniem warzyw szybkie. Grzanka czosnkowa będzie idealnym dodatkiem. 

 Przygotowanie:

Cukinie pokroić wzdłuż na grube paski, a papryki na połówki. Posmarować oliwą i wstawić do nagrzanego piekarnika (200C) na ok. 25-30 min. Po tym czasie paprykę wsadzić do torby foliowej skropić wodą i szczelnie zawiązać, dzięki czemu łatwo będzie zdjąć z niej skórę. Następnie wszystkie warzywa i zioła zmiksować na gładko w blenderze. Powstały przecier przelać do garnka, dolać bulion, przyprawić do smaku cukrem solą i pieprzem, zagotować i od razu wyłączyć. Na końcu przetrzeć wszystko przez sito i gotowe.  


Składniki na ok. 4-6 porcji:

3 spore papryki
2 cukinie
1 średni świeży pomidor bez skórki
ok. 3 kubki bulionu warzywnego
1 marchewka ugotowana marchewka z bulionu
spora garść świeżej bazylii
natka pietruszki
świeże oregano
świeża bazylia
łyżeczka wędzonej papryki
chlust oliwy EV
1 łyżka cukru
sól, cukier, pieprz
 

6 komentarzy:

  1. To jedna z najlepszych zup. Przepiękne zdjęcie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię pastę z pieczonych warzyw, zupy jeszcze nie próbowałam.

    OdpowiedzUsuń
  3. Gęsta i wygląda pysznie, plus niskokaloryczna, idealna :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam pieczone warzywa w każdej postaci. Jestem pewna że w formie kremu też są pyszne:)

    OdpowiedzUsuń