górków głównego. To również kolejny przepis z rewelacyjnej książki kucharskiej autorstwa Aldo Zilli pt. Ryby na różne sposoby”, którą jak zawsze z czystym sumieniem polecam. Przepis co rzadko mi się zdarza odtworzyłem z wyjątkową dokładnością zmieniając jedynie rybę i zamiast łupacza użyłem halibuta, ale autor poleca również trochę tańszą i ogólnie dostępną makrelę. Białe do wino do picia koniecznie!
gotować ok. 5 min aż ryba zacznie się rozpadać. Odcedzić i pozostawić do ostygnięcia. Pozostały wywar zagotować, zredukować jego objętość o 2/3 i ostudzić. Zmiksować z rybą i wymieszać z pokrojonym w drobną kostkę avocado. Następnie w drugim rondlu namoczyć żelatynę w dwóch łyżkach zimnej wody i poczekać aż spęcznieje. Dolać wino i podgrzewać mieszając aż się całkiem rozpuści. Powstały roztwór dolać do masy rybnej, dobrze wymieszać i odstawić. Śmietanę ubić, dodać do niej ubite ze szczyptą soli białko i wymieszać delikatnie z masą rybną. Przyprawić solą i pierzem do smaku, przelać do wyłożonych folią spożywczą dowolnego kształtu foremek lub jednej dużej formy i umieścić w lodówce co najmniej na godzinę.
go halibuta
½ cebuli
25g masła
150 ml bulionu rybnego
1 dojrzałe avocado
1 listek laurowy
1 płaska łyżka żelatyny
2 łyżki białego wina
7 łyżek słodkiej śmietanki 30%
1 białko
sól, pieprz
coś niesamowitego! jakiż delikatny...
OdpowiedzUsuńHalibut ok, musi być smaczne, ale te paseczki z cukiniiiiii.... uwielbiam tak kroić warzywa, wyglądają jak kolorowe pappardelle! :)
OdpowiedzUsuńfajna propozycja :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy serdecznie
Tapenda