Zwykły niedzielny obiad z wykorzystaniem naszych sezonowych produktów, które są naprawdę wyjątkowe. Polskie młode ziemniaki czy kapusta nie mają sobie równych i pod względem smaku zdecydowanie przewyższają swoje hiszpańskie lub cypryjskie odpowiedniki. Żeby danie nie było zbyt oczywiste spróbowałem trochę urozmaicić jego formę i z tradycyjnej zasmażanej kapusty zrobiłem pure, które dobrze uzupełniało wyraziste dzięki dużej ilości świeżych ziół i czosnku mięso. Dodatek skrobiowy jak zwykle u mnie symboliczny, dwa ziemniaczki. Oczywiście jak ktoś woli klasycznie, nie widzę przeciwwskazań:)
Przygotowanie:
Mięso zamarynować w czosnku, posiekanych ziołach, musztardzie, occie, soli, pieprzu i schować do lodówki najlepiej na całą noc. Kiedy przejdzie już marynatą usnąć z niego kość (jeśli kupiliśmy kawałek z kością oczywiście) i przeciąć wzdłuż na pół nie rozcinając na końcu, dzięki czemu uzyskamy długi i względnie płaski kawałek, który łatwiej nam będzie później zawinąć. Pozostałości po marynacie posiekać i rozsmarować na przygotowanym wcześniej i dodatkowo posolonym mięsie. Zawinąć w roladę, skórą do zewnątrz, posolić popieprzyć i związać sznurkiem. Umieścić w naczyniu żaroodpornym, dolać porządny chlust białego wina oraz trochę wody i piec pod przykryciem (180-190C) ok. godziny. Następnie zdjąć przykrycie i piec jeszcze ok. 30-40 min aż nabierze złotego koloru, polewając co jakiś czas sosem,. Po wyciągnięciu z piekarnika przed krojeniem, odstawić i przykryć folią aluminiową na jakieś 20 min. żeby sobie odpoczęło, dzięki czemu po przekrojeniu nie wypłyną z niego soki.
Przygotowanie:
Mięso zamarynować w czosnku, posiekanych ziołach, musztardzie, occie, soli, pieprzu i schować do lodówki najlepiej na całą noc. Kiedy przejdzie już marynatą usnąć z niego kość (jeśli kupiliśmy kawałek z kością oczywiście) i przeciąć wzdłuż na pół nie rozcinając na końcu, dzięki czemu uzyskamy długi i względnie płaski kawałek, który łatwiej nam będzie później zawinąć. Pozostałości po marynacie posiekać i rozsmarować na przygotowanym wcześniej i dodatkowo posolonym mięsie. Zawinąć w roladę, skórą do zewnątrz, posolić popieprzyć i związać sznurkiem. Umieścić w naczyniu żaroodpornym, dolać porządny chlust białego wina oraz trochę wody i piec pod przykryciem (180-190C) ok. godziny. Następnie zdjąć przykrycie i piec jeszcze ok. 30-40 min aż nabierze złotego koloru, polewając co jakiś czas sosem,. Po wyciągnięciu z piekarnika przed krojeniem, odstawić i przykryć folią aluminiową na jakieś 20 min. żeby sobie odpoczęło, dzięki czemu po przekrojeniu nie wypłyną z niego soki.
Pure z młodej kapusty.
Kapustę posiekać w piórka i wrzucić na rozgrzany olej roślinny. Smażyć chwilę nie rumieniąc a następnie podlać bulionem. Dusić pod przykryciem ok. 20 min w miarę potrzeb dolewając bulionu. W drugim naczyniu rozpuścić masło, dodać do niego mąkę, smażyć chwilę aż się zezłości, a następnie dodać do gotującej kapusty i dobrze wymieszać. Odparować z nadmiaru płynu dodać świeży koperek i przyprawić solą, cukrem i pieprzem. Na końcu zmiksować na gładko blenderem.
Składniki:
1 udziec z indyka ok.
kilka ząbków czosnku ok. 6 szt.
2 łyżki musztardy ziarnistej
garstka świeżego tymianku
garstka świeżej bazylii
garstka świeżej natki pietruszki
2 łyżki białego octu winnego
sól, pieprz
Na pure z kapusty:
1 młoda kapusta
2-3 łyżki świeżego koperku
2 łyżki masła
1 łyżka mąki
¾ kubka bulionu warzywnego
cukier, sól, pieprz do smaku
idealnie!
OdpowiedzUsuńEwidentnie niedzielny obiad się udał :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy serdecznie
Tapenda
zjadłabym, moje smaki. Może się skuszę w weekend
OdpowiedzUsuńpropozycja idealna na niedzielę, ale nie tylko ;)
OdpowiedzUsuńWyszło świetnie, dodaliśmy trochę gruszki pod koniec pieczenia!!!
OdpowiedzUsuńtakie wpisy lubię najbardziej.
Usuńpzdr.
Wygląda smacznie :-)
OdpowiedzUsuńNaprawdę pycha. Moj udziec był na tyle duży, ze wystarczyło go na 2 obiady. Przy drugim pokusiliśmy się o dodanie łyżeczki miodu. Niebo :)
OdpowiedzUsuńmiód na serce:)
UsuńCzy mogę przepis i zdjęcia skopiować i wrzucić na fb, zaznaczam, że zrobiłam zgodnie z przepisem i uważam danie za rewelacyjne.
OdpowiedzUsuńw czym rozpuścić masło?
OdpowiedzUsuń