Nie ma to jak autentyczny domowy slow food w stylu fast
food, z własnym pieczywem, świeżą rybą i warzywami. Wbrew pozorom żeby
dostarczyć sobie tę odrobinę radości nie trzeba się wcale bardzo napracować.
Wystarczy odrobinę cierpliwości w oczekiwaniu na wyrośnięcie ciasta, bo reszta
idzie już naprawdę szybko.
Burgery (ok. 10 szt.)
Rybę posiekać nożem na drobne kawałki i zmieszać z ugotowanymi, ostudzonymi i startymi na grubych oczkach tarki ziemniakami. Dodać posiekane kapary, skórkę z cytryny i klika kropel soku, szczypiorek, natkę pietruszki, szczyptę pieprzu kajeńskiego, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, jajka i wymieszać wszystko ręcznie na gładką masę. Uformować z niej krążki o średnicy upieczonych bułeczek, oprószyć lekko mąką i smażyć na oliwie i maśle, na średnim ogniu po kilka minut na każdej ze stron.
Rybę posiekać nożem na drobne kawałki i zmieszać z ugotowanymi, ostudzonymi i startymi na grubych oczkach tarki ziemniakami. Dodać posiekane kapary, skórkę z cytryny i klika kropel soku, szczypiorek, natkę pietruszki, szczyptę pieprzu kajeńskiego, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, jajka i wymieszać wszystko ręcznie na gładką masę. Uformować z niej krążki o średnicy upieczonych bułeczek, oprószyć lekko mąką i smażyć na oliwie i maśle, na średnim ogniu po kilka minut na każdej ze stron.
500-600 g
świeżego dorsza lub innej morskiej ryby
250 g ugotowanych ziemniaków
2 niewielkie jajka lub jedno jajko i jedno żółtko250 g ugotowanych ziemniaków
2 łyżki kaparów
skórka starta z ½ cytryny
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
2 łyżki posiekanego szczypiorku
sól
pieprz kajeński
oliwa i masło do smażenia
Bułeczki (ok. 10
szt.)
Drożdże rozpuścić w 100 ml ciepłego mleka z łyżeczką cukru, przykryć szmatką i odstawić na 10min w ciepłe miejsce. Mąkę przesiać, dodać szczyptę dużą szczyptę soli i połączyć wszystko z wyrośniętymi drożdżami, pozostałym mlekiem, wodą i oliwą. Wyrobić na gładkie i miękkie ciasto i przykryte odstawić do wyrośnięcia na ok. 30-40 min. Po tym czasie uformować niewielkie kuli (każda o wadze ok. 50g.), ułożyć je na blasze zachowując kilkucentymetrowe odległości, żeby miały gdzie wyrosnąć i przykryte odstawić w ciepłe miejsce na jakieś 20 min. Wyrośnięte bułeczki posmarować roztrzepanym białkiem, posypać sezamem i piec w temp. 180 C ok. 15-18 min min.
Drożdże rozpuścić w 100 ml ciepłego mleka z łyżeczką cukru, przykryć szmatką i odstawić na 10min w ciepłe miejsce. Mąkę przesiać, dodać szczyptę dużą szczyptę soli i połączyć wszystko z wyrośniętymi drożdżami, pozostałym mlekiem, wodą i oliwą. Wyrobić na gładkie i miękkie ciasto i przykryte odstawić do wyrośnięcia na ok. 30-40 min. Po tym czasie uformować niewielkie kuli (każda o wadze ok. 50g.), ułożyć je na blasze zachowując kilkucentymetrowe odległości, żeby miały gdzie wyrosnąć i przykryte odstawić w ciepłe miejsce na jakieś 20 min. Wyrośnięte bułeczki posmarować roztrzepanym białkiem, posypać sezamem i piec w temp. 180 C ok. 15-18 min min.
350 g
mąki
100 ml mleka
100 ml wody100 ml mleka
1 łyżka oliwy lub masła
½ łyżeczki cukru
ok. 10 g świeżych drożdży
1 białko
sezam do posypania.
sól
Sałatka z marchewki i
kopru włoskiego
Marchewkę, jabłko i koper zetrzeć na grubych oczkach tarki, dodać natkę pietruszki, część sok z cytryny i wymieszać. Na sos. Żółtka wymieszać z sokiem jabłkowym, pozostałym sokiem z cytryny i wkręcić do nich oliwę i musztardę. Przyprawić szczyptą soli.
Marchewkę, jabłko i koper zetrzeć na grubych oczkach tarki, dodać natkę pietruszki, część sok z cytryny i wymieszać. Na sos. Żółtka wymieszać z sokiem jabłkowym, pozostałym sokiem z cytryny i wkręcić do nich oliwę i musztardę. Przyprawić szczyptą soli.
1 duża bulwa kopru włoskiego
2 niewielkie marchewki ½ sporego jabłka
2 żółtka
1 łyżeczka musztardy dijon
1/3 kubka oliwy
3-4 łyżki soku jabłkowego
sok z ½ cytryny
Sos jogurtowy
Wymieszać 150 ml jogurtu naturalnwgo z kilkoma łyżkami chrzanu (ilość w zależności od mocy chrzanu i upodobań), łyżką posiekanego koperku i łyżeczką soku z cytryny.
Wymieszać 150 ml jogurtu naturalnwgo z kilkoma łyżkami chrzanu (ilość w zależności od mocy chrzanu i upodobań), łyżką posiekanego koperku i łyżeczką soku z cytryny.
Wygląda bardzo apetycznie i kolejny przepis na ryby po dłuugiej mięsnej serii.Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńNo wiesz, w pewnym wieku o zdrowie trzeba już dbać:)
UsuńDomowe najlepsze, chociaż nigdy nie robiłam;).
OdpowiedzUsuńNo to wszystko przed tobą.
Usuńpzdr.
https://www.facebook.com/Badzfitzkinia/ czy to czasem nie Pani przepis??
OdpowiedzUsuń