środa, 20 lutego 2013

Burgery rybne z domowymi bułeczkami


Nie ma to jak autentyczny domowy slow food w stylu fast food, z własnym pieczywem, świeżą rybą i warzywami. Wbrew pozorom żeby dostarczyć sobie tę odrobinę radości nie trzeba się wcale bardzo napracować. Wystarczy odrobinę cierpliwości w oczekiwaniu na wyrośnięcie ciasta, bo reszta idzie już naprawdę szybko. 

Burgery (ok. 10 szt.) 

Rybę posiekać nożem na drobne kawałki i zmieszać z ugotowanymi, ostudzonymi i startymi na grubych oczkach tarki ziemniakami. Dodać posiekane kapary, skórkę z cytryny i klika kropel soku, szczypiorek, natkę pietruszki, szczyptę pieprzu kajeńskiego, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, jajka  i wymieszać wszystko ręcznie na gładką masę. Uformować z niej krążki o średnicy upieczonych bułeczek, oprószyć lekko mąką i smażyć na oliwie i maśle, na średnim ogniu po kilka minut na każdej ze stron. 

500-600 g świeżego dorsza lub innej morskiej ryby
250 g ugotowanych ziemniaków
2 niewielkie jajka lub jedno jajko i jedno żółtko
2 łyżki kaparów
skórka starta z ½ cytryny
3 łyżki  posiekanej natki pietruszki
2 łyżki posiekanego szczypiorku
sól
pieprz kajeński
oliwa i masło do smażenia




Bułeczki (ok. 10 szt.) 

Drożdże rozpuścić w 100 ml ciepłego mleka z łyżeczką cukru, przykryć szmatką i odstawić na 10min w ciepłe miejsce. Mąkę przesiać, dodać szczyptę dużą szczyptę soli i połączyć wszystko z wyrośniętymi drożdżami, pozostałym mlekiem, wodą i oliwą. Wyrobić na gładkie i miękkie ciasto i przykryte odstawić do wyrośnięcia na ok. 30-40 min. Po tym czasie uformować niewielkie kuli (każda o wadze ok. 50g.), ułożyć je na blasze zachowując kilkucentymetrowe odległości, żeby miały gdzie wyrosnąć i przykryte odstawić w ciepłe miejsce na jakieś 20 min. Wyrośnięte bułeczki posmarować roztrzepanym białkiem, posypać sezamem i piec w temp. 180 C ok. 15-18 min min. 


350 g mąki
100 ml mleka
100 ml wody
1 łyżka oliwy lub masła
½ łyżeczki cukru
ok. 10 g świeżych drożdży
1 białko
sezam do posypania.
sól


Sałatka z marchewki i kopru włoskiego 

Marchewkę, jabłko i koper zetrzeć na grubych oczkach tarki, dodać natkę pietruszki, część sok z cytryny i wymieszać. Na sos. Żółtka wymieszać z sokiem jabłkowym, pozostałym sokiem z cytryny i wkręcić do nich oliwę i musztardę. Przyprawić szczyptą soli.


1 duża bulwa kopru włoskiego
2 niewielkie marchewki
½ sporego jabłka
2 żółtka
1 łyżeczka musztardy dijon
1/3 kubka oliwy
3-4 łyżki soku jabłkowego
sok z ½ cytryny

Sos jogurtowy 

Wymieszać 150 ml jogurtu naturalnwgo z kilkoma łyżkami chrzanu (ilość w zależności od mocy chrzanu i upodobań), łyżką posiekanego koperku i łyżeczką soku z cytryny.
 


4 komentarze:

  1. Wygląda bardzo apetycznie i kolejny przepis na ryby po dłuugiej mięsnej serii.Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No wiesz, w pewnym wieku o zdrowie trzeba już dbać:)

      Usuń
  2. Domowe najlepsze, chociaż nigdy nie robiłam;).

    OdpowiedzUsuń