poniedziałek, 18 lutego 2013

Pstrąg






































Oto wersja dania rybnego zawierającego niewielką ilością kalorii. Gdyby nie smażenie to miałoby ze 200 kalorii, a tak ma niewiele więcej, ale za to smaku spokojnie na 1000:) Zresztą z tego zestawu składników nie mogło powstać nic niedobrego. Jeśli ktoś chce to może sobie dorzucić furę ziemniaków, tylko po co. W raz z jakąś zupą wydaje się być obiadem wzorcowym i kompletnym pod względem wartości odżywczych i ilości kalorii. Trochę garnków trzeba wprawdzie ubrudzić (całe trzy), ale w sumie danie jest dość szybkie i proste, a niektóre czynności można w nim dla ułatwienia pominąć. Dotyczy to cukinii w środku rolady czy buraków użytych do marynowania ryby, które w moim pierwotnym zamyśle miały dać tylko ciekawy kolor. I o ile cukinia daje jedynie efekt wizualny, o tyle burak poza kolorem, który po usmażeniu zresztą nie jest widoczny:)), powoduje, że ryba nabiera ciekawego słodkawego buraczanego posmaku i przyznam że to jest on bardzo przyjemny. Tak czy inaczej polecam. 


Przygotowanie:

Jednego surowego buraka zetrzeć na tarce, obłożyć nim pozbawione ości filety z pstrąga i odstawić na kilka godzin. Po tym czasie filety oczyścić z buraków rozłożyć na desce i trochę wyrównać nożem, ścinając najgrubsze części filetów, żeby łatwiej było je zawinąć. Filety posolić, przyprawić cytrynowym pieprzem, ułożyć na nich bardzo cienkie blanszowane paski cukinii i zawinąć w ściśle roladki. Następnie pokroić je w poprzek na ok. 3 cm plasterki i nadziać na patyczki do szaszłyków. Smażyć na oliwie po kilka minut na każdej ze stron. Na pure. Buraki ugotować lub upiec i zblendować na gładko, przyprawiając szczyptą soli i cukru. Selera ugotować, zblendować i przyprawić go szczyptą soli i chrzanem. Garnirunek
z buraka ogórka kiszonego pokrojonego w drobną kostkę. 

Składniki dla dwóch osób:

2 filety z pstrąga
3 buraki
1 spora bulwa selera
2 łyżki chrzanu
sól
pieprz cytrynowy
1 ogórek kiszony
kilka plasterków (0,5 mm) cukinii, pokrojonych wzdłuż
oliwa EV.
 

 

10 komentarzy:

  1. cudownie wygląda! piękne zdjęcia.
    a sam pstrąg w takim wydaniu.. szaleje moje podniebienie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Niesamowita gra kolorów i smaków...:-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda pięknie! Pomysł na rybę w połączeniu z burakiem to dla mnie zupełnie coś nowego. Faktycznie danie niesamowite dietetyczne, idealne by stopić trochę zimowego tłuszczu:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wszyscy jesteście niezwykle łaskawi:)
    Dziękuję i pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń

  5. Gratuluję pomysłu, piękne zdjęcia :-)

    OdpowiedzUsuń