Sezon na bób w pełni i głupio by było tego nie zrobić jakiegoś dania z jego wykorzystaniem. Na pierwszy ogień poszła u mnie sałatka, która spokojnie może być podana jako pełnoprawne daniem główne.
Przygotowanie:
Zaczynamy od ugotowania bobu, kilku małych młodych ziemniaków i usmażenia pokrojonego w grubą kostkę boczku. W czasie kiedy bób i ziemniaki nam się gotują, a boczek smaży możemy pokroić w grubą kostkę paprykę i dymkę. Kiedy bób i ziemniaki są już miękkie obieramy go ze skórek, ziemniaki kroimy i mieszamy następnie pozostałymi składnikami, polewając całość dobrej jakości oliwą z oliwek z wyciśniętym do niej ząbkiem czosnku i sokiem z cytryny. Przyprawiamy całość solą i pieprzem i wykładamy na sałatę. Danie najlepiej smakuje ciepłe lub w temperaturze pokojowej.
Składniki dla dwóch osób:
2 kubki świeżo ugotowanego i obranego bobu
jedna duża czerwona papryka
kilka małych dymek
kilka łyżek oliwy z oliwek, koniecznie ekstra vergine
łyżka soku z cytryny
sól, pieprz
kilka listków sałaty i kiełki do przybrania.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz