piątek, 9 lipca 2010

Sałatka z bobem i boczkiem
































Sezon na bób w pełni i głupio by było tego nie zrobić jakiegoś dania z jego wykorzystaniem. Na pierwszy ogień poszła u mnie sałatka, która spokojnie może być podana jako pełnoprawne daniem główne.

 Przygotowanie: 

Zaczynamy od ugotowania bobu, kilku małych młodych ziemniaków i usmażenia pokrojonego w grubą kostkę boczku. W czasie kiedy bób i ziemniaki nam się gotują, a boczek smaży możemy pokroić w grubą kostkę paprykę i dymkę. Kiedy bób i ziemniaki są już miękkie obieramy go ze skórek, ziemniaki kroimy i mieszamy następnie pozostałymi składnikami, polewając całość dobrej jakości oliwą z oliwek z wyciśniętym do niej ząbkiem czosnku i sokiem z cytryny. Przyprawiamy całość solą i pieprzem i wykładamy na sałatę. Danie najlepiej smakuje ciepłe lub w temperaturze pokojowej.


















Składniki dla dwóch osób:

2 kubki świeżo ugotowanego i obranego bobu
200 g grubo pokrojonego wędzonego boczku
jedna duża czerwona papryka 
kilka małych dymek
kilka łyżek oliwy z oliwek, koniecznie ekstra vergine
łyżka soku z cytryny
sól, pieprz
kilka listków sałaty i kiełki do przybrania.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz