poniedziałek, 19 lipca 2010

Gnocchi z bobem i szynką parmeńską

Kolejny przepis zainspirowany przez sezonowy składnik, który co roku wdziera się do naszego jadłospisu, przynajmniej do mojego. 

Bób gotujemy do miękkości, obieramy z skórek i odstawiamy. Wstawiamy osoloną wodę na makaron i podsmażamy w tym czasie na chrupko lub pieczemy w piekarniku plasterki szynki parmeńskiej i odstawiamy. Kiedy makaron będzie już dochodził (mówimy tu oczywiście o miękkości al dente) na rozgrzaną patelnię z oliwą z oliwek wrzucamy posiekany drobno czosnek i bób, smażymy chwilę i dodajemy pomidorki cherry lub pomidory bez skórki. Dodajemy świeżo odcedzony makaron, pokruszoną na kawałki,  szynkę parmeńską i natkę pietruszki . Mieszamy i posypujemy parmezanem.



Składniki dla dwóch osób:

100 g makaronu o kształcie gnocchi lub innego okrągłego
2 kubki ugotowanego i obranego bobu
100g szynki parmeńskiej lub innej dojrzewającej 
125g pomidorków cherry
łyżka posiekanej natki pietruszki
2 ząbki czosnku
oliwa z oliwek extra vergine
sól, pieprz 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz