Przygotowanie
Suszone borowiki (od biedy mogą być podgrzybki) namoczyć w wodzie do miękkości. W tym czasie podsmażyć na złoto pokrojony w kostkę boczek, odsączyć na papierowym ręczniku i odstawić. Następnie wstawić i osolić wodę na makaron. Kiedy grzyby zmiękną odsączamy i wyjmujemy je z wody pozostawiając wyciąg i drobno siekamy. Wrzucamy je wraz z pokrojoną w drobną kostkę cebulką na nagrzaną patelnię z oliwą z oliwek i smażymy przez chwilę, ale tak żeby cebula się nie zrumieniła, podlewając wyciągiem pozostałym z grzybów i kilkoma łyżkami wody, do której właśnie wrzucamy spaghetti. Kiedy makaron będzie miękki, tzn. al dente dorzucamy na patelnie z grzybami posiekaną natkę pietruszki i podsmażony wcześniej boczek i sam makaron. Doprawiamy solą i pieprzem. Oczywiście można dodać śmietany, ale ja polecam zawsze lżejsze wersje makaronów na samej oliwie. Śmietana jest ciężka, kaloryczna i rozmydla po prostu smak potrawy. Polecam spróbować bez, żeby przekonać się, że po zjedzeniu talerza makaronu nie trzeba od razu zaliczyć drzemki. Czerwone wino obowiązkowe.
Składniki dla dwóch osób:
Ok. 100 ml olwy z oliwek ekstra vergine
pół małej cebuli
15-20 g suszonych grzybów
dwie łyżki natki pietruszki
sól, pieprz
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz