środa, 21 lipca 2010

Stek z łososia w zielonym pesto



Odkąd przywiązuje większą wagę do jedzenia i jego znaczenia dla zdrowia ryby pojawiają się w moim domu przynajmniej dwa razy w tygodniu i muszę przyznać, że bardzo je polubiłem, a dzięki narzuconemu rygorowi nabrałem nawet względnej wprawy w ich przyrządzaniu. Ponieważ łosoś to jedna łatwiej dostępnych u nas ryb,  gości na naszym domowym stole dość często. Tym razem będzie w formie steka z warzywami czyli znowu lekkie i niskokaloryczne danie.  

Przygotowanie:
 
Łososia posolić, lekko popieprzyć i odstawić. Pokroić w drobną kostkę warzywa i wstawić osoloną wodę ze szczyptą cukru na brokuł. Następnie podsmażyć warzywa na oliwie z oliwek do miękkości podlewając małym chlustem białego wina i przyprawiając solą i pieprzem. pamiętając,  żeby ich nie rozgotować, mają być sprężyste.  Przypominam, żeby zacząć od smażenia marchewki, bo jest najtwardsza i dopiero po kliku minutach jej smażenia dodać resztę warzyw. Gotowe warzywa odstawić wrzucając w między czasie do wrzącej wody różyczki brokułu, a na drugiej patelni zacząć smażyć łososia. Czas smażenia w zależności od wielkości steka ok. 3 min s każdej strony na średnim ogniu. Ułożyć na talerzu polewając łososia sosem pesto.

Składniki:

steki z łososia
zielone pesto
warzywa:
cukinia, marchewka,
papryka, bakłażan
brokuł


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz