I znowu kaczka:) Pomysł na jej połączenie z kasztanami w jakiś pierożkach chodził mi po głowie już od dawna, ale cały czas brakowało mi koncepcji na sos do ich podania. Idea narodziła się w święta, kiedy patrzyłem na ogołocone z mięsa kacze kości, do których dołączyły później kości z gęsi o których zapakowanie poprosiłem po kolacji przyjaciół, którzy ją podali, (była naprawdę bardzo dobra). Mając do dyspozycji kości z dwóch kaczek i jednej gęsi postanowiłem zrobić coś w rodzaju „demi glace” czyli klasycznej bazy do sosów tak popularnej w kuchni francuskiej. No i wyszło i całkiem nieźle podkreśliło smak kaczych ravioli. Polecam zatem kiedy zjecie upieczoną kaczką lub gęś, żeby nie wyrzucać pozostałych kości tylko je zamrozić, poczekać na następną i zrobić ten pyszny sos, który, tak jak ravioli można sobie zamrozić i wykorzystać w dowolnym momencie. Reszta to już żaden problem, zarówno filet z kaczki jak i kasztany, a przynajmniej te w słoiku można bez problemu dostać w supermarkecie i nie trzeba na nie wydać majątku (słoik który kupiłem kosztował chyba 12 zł). Jeśli uda się Wam kupić świeże kasztany to nawet się nie zastanawiajcie. Dodam jeszcze tylko, że prezentowane pierożki nie muszą być podane koniecznie z tym sosem, bo próbowałem je również z samą oliwą i parmezanem i też były bardzo dobre. Ale jeśli chcecie zadać trochę szyku….:) Warto.
Przygotowanie
Filet z kaczki posolić popieprzyć, usmażyć na patelni, dolać bulion i dusić do miękkości. Po wystygnięciu bardzo drobno posiekać. Kasztany ugotować w osolonej wodzie (ok. 30 -40 min) i ostudzić, lub użyć już ugotowanych. Posiekać je bardzo drobno nożem i zmieszać z kaczką, parmezanem, żółtkiem, natką i ricottą. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Rozwałkować ciasto jak najcieniej się da nałożyć farsz i zawijać pierożki dowolnego kształtu i dowolną techniką. Prezentowane w przepisie zostały wykrojone foremką do kruchych ciasteczek, ale mogą to być kółka wycinane kieliszkiem czy kwadraty wycinane radełkiem. Na sos. Kości pozostałe z pieczonego ptactwa opiekać w mocno nagrzanym piekarniku ok. 40 min, następnie, połamać na drobniejsze kawałki, zalać taką ilością wody, żeby je przykryć, dodać cebulę, marchewkę i gotować pod przykryciem, na małym ogniu 6-8 godzin. Po tym czasie wyciągnąć kości, przyprawić odrobiną pieprzu i gotować redukując płyn do objętości ok. 200 ml. Na końcu przecedzić przez sitko. Po wyłożeniu ravioli na talerz skropić je oliwą EV i niewielką ilością sosu, ze względu na jego intensywny smak.
Składniki:
ciasto makaronowe z 300 g mąki
Farsz:
1 filet z kaczki ok. 170 g
kasztany jadalne 100 g
kilka łyżek startego parmezanu
1 żółtko
1 łyżka ricotty
1 łyżka natki pietruszki
1/3 kubka bulionu drobiowego
sól, pieprz
oliwa EV
Użyte proporcje pozwoliły do wyrobienia całego farszu.
Sos:
kości z pieczonej kaczki i gęsi
1 marchewka
1 cebula
pieprz
ciasto makaronowe z 300 g mąki
Farsz:
1 filet z kaczki ok. 170 g
kasztany jadalne 100 g
kilka łyżek startego parmezanu
1 żółtko
1 łyżka ricotty
1 łyżka natki pietruszki
1/3 kubka bulionu drobiowego
sól, pieprz
oliwa EV
Użyte proporcje pozwoliły do wyrobienia całego farszu.
Sos:
kości z pieczonej kaczki i gęsi
1 marchewka
1 cebula
pieprz
lubie to!
OdpowiedzUsuńPrzepiekne te pierozki no i calym sercem popieram pomysl wykorzystywania poswiatecznych pozostalosci! W zeszlym roku jadlam przecudowny krupnik na pozostalosciach kaczki i byl po prostu przepyszny.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie w Nowym Roku !
Piękne i pyszne!
OdpowiedzUsuńJa wykorzystuję zawsze kości pieczonej gęsi.Powstaje wspaniały bulion.
Ślicznie wyglądają:) i muszą być pyszne!
OdpowiedzUsuńŚciemniać nie będę, były bardzo dobre:)
OdpowiedzUsuńNie ma co się rozpisywać... Wyborne u już!
OdpowiedzUsuńprawdziwy majstersztyk i piękne zdjęcia, dziękujemy za dodanie jednego z nich! :)
OdpowiedzUsuńPrze prze piekne! :) poezja -są te twoje fotki! :) smak moge sobie tylko wyobrazic, choc tez słabo, bo nie probowalam nigdy :)
OdpowiedzUsuńDla mnie to też była nowość, bo do tej pory kasztanów w kuchni nie używałem. Spróbuj zrobić, wszystkie składniki są łatwo dostępne, a produkcja ravioli to przecież to samo co zrobienie pierogów.
OdpowiedzUsuńDo dzieła:)
czy kaczkę można zastąpić gęsią, a ricottę kozim twarożkiem?? i dodatkowo czy muszą być to kasztany ze słoika czy mogą być świeże uprażone??
OdpowiedzUsuńKasztany mogą być ze słoika, ale co do reszty... Można wszystkie składniki pozastępować i pewnie ma z tego szansę wyjść niezłe danie, ale będzie to już jednak zupełnie coś innego. powodzenia. pzdr.
UsuńMam kacze kości i mięso kacze więc nie zawaham się ich jutro użyć :)
OdpowiedzUsuńKacze kości spróbuj gotować na małym ogniu jak najdłużej.I koniecznie napisz jak efekty.
OdpowiedzUsuńpzdr.
Przepyszne :) Pomimo tego, że sos nie wyszedł mi tak ciemny jak Tobie. Z pewnością przy następnym spotkaniu z kaczką, gęsią...wykorzystam ten przepis. :)
UsuńPozdrawiam ciepło.