poniedziałek, 23 stycznia 2012

Szczupak


Nie ma to jak mieć w rodzinie wędkarza, który raz na jakiś czas podzieli się z nami swoją zdobyczą. Właśnie dzięki temu dostał się w moje ręce ten niewielki szczupak. Ponieważ nie bardzo miałem wtedy pomysł jak go przyrządzić wylądował w zamrażalniku i tak przeleżał od listopada aż do tej pory. W końcu się zebrałem zainspirowany jakimś przepisem na podanie ryby z suszonymi grzybami i kiszonym ogórkiem przygotowałem swoją wersję, która zebrała w domu  całkiem dobre recenzje. Jeśli nie macie szczupaka to trudno myślę, że w tym zestawie równie dobrze sprawdzi się każda inna słodkowodna ryba. 


 



































Przygotowanie:

Rybę wyfiletować posolić, popieprzyć i odstawić, a pozostały z niej szkielet i skrawki zalać niewielką ilością wody i ugotować na nim wywar, tak żeby powstało go ok. ½ kubka. Grzyby moczyć przez 20 min, odsączyć, zalać świeżą wodą i gotować ok. 25 min. Ugotowane ostudzić i posiekać w drobną kostkę wraz z kiszonymi ogórkami. Dodać szczypiorek, kwaśną śmietanę, przyprawić solą, pieprzem, dokładnie wymieszać, odstawić i zacząć gotować ziemniaki. W tym czasie do wywaru z ryby dodać posiekaną natkę pietruszki i gotować 2-3 minut. Następnie zmiksować blenderem, przecedzić przez sitko, dodać słodką śmietankę i ponownie zagotować przyprawiając na końcu solą pieprzem i sokiem z cytryny. Kiedy sos już jest gotowy a ziemniaki już prawie można przygotować szczupaka. Obtoczyć go w mące i smażyć z dwóch stron po 2- 3 minuty w zależności od grubości filetów, zaczynając od strony ze skórą. Sposób podania dowolny.


Składniki dla dwóch osób:

szczupak ok. 50 cm
150 g suszonych podgrzybków lub prawdziwków
2 - 3 średnie ogórki kiszone
2 – 3 łyżki kwaśniej śmietany
1/3 kubka klarowanego masła
1/3 kubka słodkiej śmietanki
pęczek natki pietruszki
½ łyżeczki soku z cytryny
kilka sporych ziemniaków
1 łyżka posiekanego szczypiorku

7 komentarzy:

  1. Śliczne zdjęcia.Cudownnie podane nasze polskie dary :) A szczupak jest w 3ce na podium moich ulubionych ryb:)

    OdpowiedzUsuń
  2. a wiesz, że też mam zamrożonego szczupaka a nawet i chyba dwa:) teraz niestety okres ochronny i nie można go złowić:)
    danie wygląda pysznie! pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. No, to polecam spróbować. Naprawdę dobrze do siebie te wszystkie elementy pasują, a wykonanie jest banalne. Daj znać czy smakowało.

    pzdr.

    OdpowiedzUsuń
  4. Nigdy nie jadłam szczupaka, a zawsze marzyłam, zwłaszcza czytając stare przepisy z kuchni szlacheckiej. Taki jak twój by sie tam na pewno zmieścił.

    OdpowiedzUsuń
  5. takie małe szczupaki wypuszcza sie do wody a nie na patelnie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też tak myślałem i pozwoliłem sobie zadzwonić do wujka wędkarza który go złapał. Szczupak trzymał wymiar.
      pzdr..

      Usuń