czwartek, 12 kwietnia 2012

Cielęcina z warzywami


Prezentowane roladki mogą pełnić zarówno rolę dania głównego jak i przystawki, w zależności od ich ilości i dodatków z jakimi będą podane. Dlatego min. nie podaję ilości poszczególnych składników i ich proporcji. Poza tym wszystko jest widoczne na zdjęciach. Do ich przygotowania nie użyłem niczego poza solą i pieprzem, żeby niczym zabić delikatnego smaku cielęciny, ale jeśli ktoś ma ochotę przyprawić bardziej przeciwwskazań nie widzę.



Przygotowanie:

Warzywa pokroić w drobne słupki. Mięso rozklepać tłuczkiem przez folię na grubość ok. 2-3 mm i pokroić na kwadraty o boku kilku centymetrów. Posolić, popieprzyć, poukładać na nich pokrojone warzywa i ścisło zawinąć. Przyprószyć lekko mąką i smażyć na mocno rozgrzanej patelni klika minut, często przewracając, żeby się równolegle zarumieniły. Dodać mały chlust białego wina i dusić jeszcze chwilę, żeby warzywa trochę zmiękły, ale tak żeby zachowały trochę chrupkości. Wyciągnąć zawijaski z patelni, wlać na nią trochę bulionu wołowego i zredukować, tworząc w ten sposób sos. Można je podawać na grzance, z opiekanymi ziemniakami lub innymi warzywami tak jak zrobiłem to ja.

Składniki

sznycel cielęcy
cukinia
marchewka
seler naciowy
bulion lub opcjonalnie koncentrat wołowy
białe wino
sól, pieprz

5 komentarzy:

  1. bardzo ciekawie podane. takie składniki z pewnością zapewniły sukces daniu.
    pozdrawiamy Tapenda

    OdpowiedzUsuń
  2. szałowo wygląda! pięknie podane.
    danie? idealne pod każdym względem.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń