piątek, 6 kwietnia 2012

Gotowany łosoś w paczuszkach

Kolejne wiosenne i lekkie danie, zawierające niewiele kalorii, a do tego tak jak lubię, proste i szybie w przygotowaniu. No i ryby… trzeba przecież jeść…:))

Przygotowanie

Liście sałaty i szczypiorek najpierw blanszować przez ok. minutę a następnie zahartować w lodowatej wodzie, dzięki czemu nie stracą swojego koloru, odciąć sztywną część liścia i odstawić. Zagotować niewielką ilość wody dodając do niej skórki z cytryny, ziarenka pieprzu, listek laurowy i gałązki koperku, osolić. Łososia pokroić w niewielkie kostki ok. 3-4 cm i wrzucić powstałego wywaru na ok. 3 min. Po ugotowaniu trochę ostudzić i zawinąć w liść sałaty dodając do niego łyżeczkę kwaśniej śmietany z posiekanym szczypiorkiem i związując na koniec całość blanszowanymi wcześniej nitkami szczypiorku, tak żeby powstały zgrabne paczuszki. Z pozostałego po gotowaniu ryby wywaru zrobić sos: najpierw mocno go odparować i przecedzić, a następnie dodać śmietanę, startą skórkę z cytryny i posiekany szczypiorek. Zawiniątka można przygotować wcześniej, a tuż przed podaniem podgrzać na parze. Biały jaśminowy ryż i lekko przesmażony świeży szpinak będzie pasował  do nich idealnie.


Składniki dla dwóch osób:

200 g surowego łososia
½ sałaty lodowej
1 pęczek szczypiorku
kilka gałązek koperku
kilka ziarenek pieprzu
skórka z jednej cytryny
100-150 g kwaśnej śmietany
sól


7 komentarzy:

  1. Idealnie przygotowane. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Jej, to musi być przepyszne. Takie lekkie... Bardzo mi się podoba, wypróbuję, może nawet w święta.

    OdpowiedzUsuń
  3. pięknie podane, cudowne kolory! wiosna na talerzu w pełni słowa znaczeniu ;]
    wspaniałe danie.

    OdpowiedzUsuń
  4. Zachwyciłam sie Twoimi zdjęciami, moge wiedziec jakim światłem, tłem zdjęcia, aparatem i obiektywem dysponujesz, że osiągasz taki efekt?

    OdpowiedzUsuń
  5. przepraszam za to zachwyciłam :P

    OdpowiedzUsuń
  6. Pisz na prive to coś pomogę:)

    pookcook@gmail.com

    OdpowiedzUsuń