Kolejne wiosenne i lekkie danie, zawierające niewiele kalorii, a do tego tak jak lubię, proste i szybie w przygotowaniu. No i ryby… trzeba przecież jeść…:))
Przygotowanie
Liście sałaty i szczypiorek najpierw blanszować przez ok. minutę a następnie zahartować w lodowatej wodzie, dzięki czemu nie stracą swojego koloru, odciąć sztywną część liścia i odstawić. Zagotować niewielką ilość wody dodając do niej skórki z cytryny, ziarenka pieprzu, listek laurowy i gałązki koperku, osolić. Łososia pokroić w niewielkie kostki ok. 3-4 cm i wrzucić powstałego wywaru na ok. 3 min. Po ugotowaniu trochę ostudzić i zawinąć w liść sałaty dodając do niego łyżeczkę kwaśniej śmietany z posiekanym szczypiorkiem i związując na koniec całość blanszowanymi wcześniej nitkami szczypiorku, tak żeby powstały zgrabne paczuszki. Z pozostałego po gotowaniu ryby wywaru zrobić sos: najpierw mocno go odparować i przecedzić, a następnie dodać śmietanę, startą skórkę z cytryny i posiekany szczypiorek. Zawiniątka można przygotować wcześniej, a tuż przed podaniem podgrzać na parze. Biały jaśminowy ryż i lekko przesmażony świeży szpinak będzie pasował do nich idealnie.
Składniki dla dwóch osób:
200 g surowego łososia
½ sałaty lodowej
1 pęczek szczypiorku
kilka gałązek koperku
kilka ziarenek pieprzu
skórka z jednej cytryny
100-150 g kwaśnej śmietany
sól
Idealnie przygotowane. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńJej, to musi być przepyszne. Takie lekkie... Bardzo mi się podoba, wypróbuję, może nawet w święta.
OdpowiedzUsuńpięknie podane, cudowne kolory! wiosna na talerzu w pełni słowa znaczeniu ;]
OdpowiedzUsuńwspaniałe danie.
Pakieciki mistrzowskie!
OdpowiedzUsuńZachwyciłam sie Twoimi zdjęciami, moge wiedziec jakim światłem, tłem zdjęcia, aparatem i obiektywem dysponujesz, że osiągasz taki efekt?
OdpowiedzUsuńprzepraszam za to zachwyciłam :P
OdpowiedzUsuńPisz na prive to coś pomogę:)
OdpowiedzUsuńpookcook@gmail.com