czwartek, 19 kwietnia 2012

Rigatoni z tuńczykiem



Makarony goszczą na moim stole dość często. Poza walorami smakowymi i winem które do nich świetnie pasuje, lubię je za to że dania na ich podstawie można przygotować błyskawicznie. W dodatku produkty potrzebne do ich wykonania znajdują się przeważnie w każdej domowej spiżarni. Czy to pomidory, tuńczyk w puszcze, plasterek szynki, warzywa czy w końcu sama oliwa z czosnkiem i parmezan. Przyzwoite danie makaronowe można zrobić praktycznie z niczego, albo ze wszystkiego. Średni czas przyrządzania takiej potrawy to max 10 min czyli tyle ile potrzeba żeby ugotować sam makaron. Idealna alternatywa dla gotowych, kupnych dań, które trzeba tylko niby podgrzać, albo tych zamawianych przez telefon. Gwarantuję Wam, że dostawca pizzy nie ma żadnych szans, zdążycie zjeść zanim ten zdąży dojechać.

Przygotowanie:

Do gotującej i osolonej wody wsypać makaron i gotować wg wskazań na opakowaniu. W przypadku takich mezzi rigatoni których użyłem to ok. 10 min. W tym czasie pokroić tuńczyka w grubą kostkę, czosnek na plasterki, pomidorki na połówki, a natkę pietruszki drobno posiekać. W połowie czasu gotowania makaronu rozgrzać dość mocno patelnię z oliwą, wrzucić na nią tuńczyka wraz z czosnkiem i smażyć ok. 1 min. Dolać chlust wina, pomidorki i natkę pietruszki. Posolić popieprzyć do smaku i dusić jeszcze dwie minuty odparowując trochę wino. Wymieszać z ugotowanym makaronem i gotowe. 


Składniki dla dwóch osób

150 g świeżego tuńczyka
150g makaronu mezzi rigatoni
2-3 ząbki czosnku
klika pomidorków cherry
chlust białego wina
2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki
oliwa EV
sól, pieprz

3 komentarze:

  1. ryba przemycona, warzywa przemycone - i stworzony piękny, zdrowy posiłek :)

    OdpowiedzUsuń