sobota, 2 czerwca 2012

Kurczak z soczewicą






































Kolejne danie powstałe w wyniku urządzonej w kuchni łapanki. Takie niby coś z niczego, ale okazało się całkiem niezłe. Na tyle że zdecydowałem się zawiesić na blogu. Wyjątkowo dobrze sprawdził się intensywnie aromatyczny zestaw tymianku i czosnku.



















Przygotowanie:

Czosnek zmiażdżyć, połączyć z oliwą, tymiankiem, sokiem z cytryny, solą i pieprzem.  Powstałą pastą natrzeć nóżki i odstawić do lodówki na kilka godzin. Po wyciągnięciu z lodówki umieścić je wraz z marynatą w naczyniu żaroodpornym, dolać na dno wody i piec pod przykryciem ok. 30 min (180C) w zależności od wielkości. Po tym czasie zdjąć przykrycie i przestawić funkcje piekarnika na grill i podpiekać jeszcze ok. 10-15 min, aż mięso nabierze ładnego koloru. Kiedy kurczak się piecze zalać soczewicę wodą i moczyć ze 20 min, następnie kilkakrotnie przepłukać odstawić. Na rozgrzanej patelni z oliwą przesmażyć na złoto w kolejności, posiekane; cebulę czosnek, selera, pieczarki. Dodać wino, soczewicę, posiekany szpinak, natkę i dusić ok. 5 minut żeby soczewica nie rozpadła się tylko była jędrna. Można jej wcześniej nie moczyć, ale dzięki temu zabiegowi nie trzeba później zbyt  długo męczyć jej na patelni.


Składniki dla dwóch osób:

6 nóżek niewielkich nóżek z kurczaka
4 łyżki posiekanego świeżego tymianku
4-6 ząbków czosnku
2/3 kubka czerwonej soczewicy
spora garść liści świeżego szpinaku
100g pieczarek
1 kawałek selera naciowego
łyżka soku z cytryny
chlust białego wina
sól, pieprz
natka pietruszki
oliwa EV

3 komentarze:

  1. łapanka bardzo udana, zjadłabym z przyjemnością :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super pomysł! Fajnie że zamiast tradycyjnych ziemniaków użyłaś soczewicy.

    OdpowiedzUsuń
  3. Kurczak wygląda pięknie, zresztą jak większość Twoich dań:-)

    OdpowiedzUsuń