czwartek, 14 lutego 2013

Roladki z kurczaka



Za filetem z kurczaka zbytnio nie przepadam i wolę inne jego części, ale w tej formie wyjątkowo mi odpowiada. Zawinięty w cienkie plastry boczku pozostaje soczysty i aromatyczny. Ten sposób przyrządzania kurczaka jest na północy Włoch bardzo popularny, a w każdym praktycznie sklepie mięsnym bez problemu można dostać gotowe i przyprawione zawijaski.  Podawać można z sałatą, lub ziemniakami. Ja miałem akurat zalegająca brukselkę więc ją wykorzystałem. 


Przygotowanie:


Filety pokroić na kilka sporych części, lekko posolić, przyprawić pieprzem, arrosto i zawinąć w bardzo cienkie (max. 1mm) plasterki boczku wraz z listkami szałwii. Wrzucić na mocno rozgrzaną oliwę i smażyć kilka minut, aż się zarumienią. Następnie dolać porządny chlust białego wina, poczekać chwilę aż ulotni się z niego alkohol,  zmniejszyć ogień, przykryć i dusić kolejne kilka minut. Gotowe. Jeśli ktoś komuś podoba się mój zestaw z brukselką, to należy rozebrać ją do listków. Listki brukselki blanszować ok. 2 min, żeby nie straciły swojej jędrności i koloru. Można je przed podaniem skropić oliwą i zredukowanym octem balsamicznym.
 


Składniki dla 2 osób:


2 małe filety z kurczaka
100-150 g bardzo cienko pokrojonego wędzonego surowego boczku
garść listków szałwii
arrosto lub mix przypraw do steków czy innych ziół
białe wino
sol, pieprz
oliwa EV
ocet balsamiczny
brukselki

2 komentarze:

  1. Z chęcią "wyłapuję" przepisy dotyczące piersi z kurczaka, które podane " solo" nie zachwycają.
    Tu będzie akompaniament fajnego sosiku i słonego boczku. Pycha !

    Pozdrawiamy serdecznie

    Tapenda

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają fenomenalnie!Brukselka mnie zachwyciła...

    OdpowiedzUsuń