niedziela, 12 czerwca 2011

Sałatka z wędzonego grenadiera i avocado

Prosta, szybka w przygotowaniu, a przy tym niskokaloryczna sałatka (całość oceniam na jakieś 200-250 kcl.) Jej podstawą jest grenadier, którego poznałem zupełnie przez przypadek przyglądając się ogromnemu wyborowi wędzonych ryb w sklepie. Okazał się być naprawdę pyszny, a białe, soczyste, niezbyt tłuste i zwarte mięso, świetnie pasowało do mojego pomysłu na sałatkę. Zrobił na mnie na tyle duże wrażenie, że już zaplanowałem następną z jego udziałem. Oczywiście prezentowane danie można przyrządzić z inną rybą, ale należy pamiętać, aby wybrać taką o zwartym mięsie, żeby nam się nie rozklapciała na patelni. Może stanowić zarówno przystawkę jak i sałatowe danie główne.

Przygotowanie:

Na rozgrzaną oliwę z oliwek wrzucić piórka cebuli, kawałki ryby i chwilę podsmażyć, dodać musztardę, masło, pokrojone na ćwiartki pomidorki, przytrzymać jeszcze chwilę na ogniu i odstawić. Cały proces powinien trwać dosłownie kilka minut. Kiedy ryba sobie stygnie należy obrać i pokroić w cienkie plastry avocado, a ogórka i chilli w kostkę. Ułożyć wszystko na talerzu, skropić sokiem z cytryny i od razu podawać. Ryba z pomidorkami nie powinna ani gorąca ani nie zimna, tylko po prostu lekko ciepła. 















Składniki dla dwóch osób:

1 wędzony grenadier
1 avocado
kawałek świeżego ogórka
8 pomidorków cherry
½ małej czerwonej, albo białej cebuli
kawałek świeżej papryczki chilli
2-3 łyżki świeżej posiekanej kolendry
pieprz
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka masła
½ łyżki musztardy djon

6 komentarzy:

  1. Serdecznie zapraszamy do udziału w naszym pierwszym konkursie!
    Dzięki naszym utalentowanym Użytkownikom Wykrywacz rozwija się w imponującym tempie i wielkimi krokami zbliżamy się do pierwszego tysiąca zdjęć!
    Z tej okazji postanowiliśmy uhonorować nagrodami osobę, której uda się dodać zdjęcie z numerem 1000! :D Osoba ta otrzyma kulinarną nagrodę od naszego portalu oraz nagrodę niespodziankę od miłego sklepu Przydasiownia!
    Będą też inne niespodzianki, więc serdecznie zapraszamy do dodawania zdjęć!

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo fajny pomysł na sałatkę (z chęcią wypróbujemy!), ale ona jest bardziej kaloryczna niż się wydaje, bowiem (nie licząc warzyw) całość ma nie 200-250kcal lecz ok. 600kcal (1 wędzony grenadier 140kcal, 1 avocado 224kcal, 2 łyżki oliwy z oliwek 164kcal, 1 łyżka masła 75kcal - dane na podstawie http://www.ilewazy.pl/ )Pozdrawiamy!

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie żebym się jakoś bardzo spierał,bo liczyłem wszystko na oko. Jakoś mniej więcej tak:
    Wędzony grenadier 100g/100kcl/porcja 80g/80kcl
    Avocado 100g/160kcl/porcja 3 plasterki 50g/80cl
    Reszta, czyli; pomidorki, ogórek i trochę tłuszczu następne 100kcl.. No może dociągnęlibyśmy do 300kcl, ale 600? Wszystko policzyłem na podstawie ogólnie dostępnych tabel.
    Tak czy tak, najważniejsze, że zachęciłem:)

    OdpowiedzUsuń
  4. mmm...rybka z avocado wygląda bardzo apetycznie...:)

    Pozdrawiam i zapraszam do siebie na pizzę :)
    http://alkitchen.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  5. Kolejna pyszna sałatka, idealna na tę porę roku ;) Pozdrawiam serdecznie, udanego tygodnia!

    OdpowiedzUsuń
  6. Spoko, po prostu w opisie przeczytaliśmy, że CAŁOŚĆ z przepisu oceniasz na te 250kcal, po czym policzyliśmy dokładnie wg podanych składników i wtedy faktycznie wychodzi ok. 600kcal, więc nam się nie zgadzało... ale jeśli jednak nie całość lecz dzielone na 2 porcje to rzeczywiście wychodzi 300kcal na osobę i jest OK ;)

    OdpowiedzUsuń