To wprawdzie zupa na jesienne lub zimowe wieczory, ale w związku z tym, że ostatnimi czasy aura nas nie rozpieszcza postanowiłem zrobić ją właśnie teraz. Poza tym strasznie zasmakował mi ostatnio wędzony grenadier i cały czas kombinowałem tylko jakie danie z jego udziałem by tu przyrządzić Oczywiście jeśli ktoś nie podziela mojego zachwytu grenadierem lub nie bardzo odpowiada mu w tym zestawie wędzona ryba może zamiast niej dodać np., sadzone jako przepiórcze i też będzie dobrze:)
Przygotowanie:
Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę, zalać bulionem i gotować ok.10 min. W tym czasie udusić na maśle pokrojonego pora i dodać do ziemniaków. Gotować razem z jeszcze ok. 20 min i zmiksować blenderem na gładko. Przed miksowaniem warto jednak odłożyć trochę ziemniaków i odlać trochę wywaru, żeby później móc w razie potrzeby wyregulować ostateczną gęstość zupy. Kiedy krem jest już gotowy należy przetrzeć go przez sito w celu uzyskania gładkiej i aksamitnej konsystencji. Na końcu przyprawić solą i pieprzem, dodać kawałki ryby, kilka kropel oliwy z oliwek i posiekany szczypiorek.
Składniki dla 4-6 osób:
500g ziemniaków
500 g obranych porów
1 litr wywaru warzywnego
½ kubka słodkiej śmietanki (18%)
150-200 g wędzonego grenadiera lub innej ryby
2 łyżki szczypiorku
2 łyżki masła
oliwa z oliwek EV
sól, pieprz
Pyszna zupa, pięknie podana! Jak zawsze wspaniały przepis ;) Pozdrawiam serdecznie!
OdpowiedzUsuńwygląda bardzo apetycznie
OdpowiedzUsuńHmmm, ja bym chyba sie nie skusiła...
OdpowiedzUsuńMamamarzyniu a co w tym takiego odpychającego?
OdpowiedzUsuńNie lubisz wędzonych ryb czy nie pasują Ci do tego zestawu?
Ty Agnieszko jak zwykle strasznie dla mnie łaskawa:) Pozdrawiam równie serdecznie!
OdpowiedzUsuńWspaniala zupa - polecam niezdecydowanym!
OdpowiedzUsuń