Przygotowanie:
Paprykę przekroić, oczyścić z nasion posmarować oliwą i włożyć do rozgrzanego piekarnika (200C) na 15 min. Wyciągnąć, umieścić w torebce foliowej, skropić wodą, zamknąć i odstawić na kilka minut. Kiedy ostygnie zdjąć skórkę, pokroić na spore kawałki i odstawić. Kiedy papryka jest w piekarniku należy wyfiletować rybę, posolić, popieprzyć, obsypać skórką z cytryny i dostawić na 20 min. Po tym czasie ponacinać, umieścić na patelni z rozgrzaną oliwą skórą do spodu i smażyć ok. 2 min. Na drugiej patelni z oliwą podsmażyć czosnek pokrojony w cienkie płatki, dodać pokrojoną paprykę, kapary i podgrzać. Rybę przełożyć na drugą stronę i smażyć jeszcze 1-2 minuty. Zdjąć z ognia ułożyć na papryce, polać salsą verde i od razu podawać.
Składniki dla dwóch osób:
1 średnia dorada
2 czerwone papryki
1 żółta papryka
2 ząbki czosnku
2 łyżki kaparów
skórka starta z połowy cytryny
oliwa do smażenia
sól, pieprz
Salsa verde:
½ kubka posiekanej natki pietruszki
1/3 kubka posiekanych listków bazylii
1/3 kubka posiekanych lisków mięty
skórka starta z połowy cytryny
1 ząbek czosnku
szczypta soli
oliwa EV do uzyskania konsystencji (ok. ½ kubka)
1-2 łyżki białego octu winnego
2 fileciki anchois
Ryby w całości mnie jeszcze przerażają, bo nie bardzo wiem jak sobie z nimi radzić :D Ale za to są niesamowicie zdrowe - i o ile nie przepadam za przygotowywaniem ich, to w smaku są zachwycające!
OdpowiedzUsuńŚwietne połączenie z tą salsą!
Jakie cudne kolorowe danie..juz nie wspomne o zdjeciach
OdpowiedzUsuńKolejny fantastyczny przepis, bardzo lubię tu zaglądać ;)!
OdpowiedzUsuń