piątek, 15 lipca 2011

Dorada na grillowanwej papryce

Kolejne danie rybne o niewielkiej zawartości kalorii, nie pozbawione jednocześnie walorów smakowych, powstałe na potrzeby mojej diety. Jeden filet ważył ok. 100g, tak więc razem z papryką i salsą całość mogła mieć ok. 300 kcl w porcji, co jest całkiem niezłym wynikiem. Jeśli jednak komuś brakuje węglowodanów to myślę, że grzanka z ciabaty będzie pasować idealnie. Tak czy inaczej, z grzanką czy bez, ta potrawa to samo zdrowie. Polecam kupować ryby w całość, bo łatwiej ocenić ich świeżość, a dodatkowo dostajemy w prezencie szkielet z łbem, który można zamrozić. Kiedy zbierzemy takich kilka można ugotować na nich zupę rybną.  

Przygotowanie:

Paprykę przekroić, oczyścić z nasion posmarować oliwą i włożyć do rozgrzanego piekarnika (200C) na 15 min. Wyciągnąć, umieścić w torebce foliowej, skropić wodą, zamknąć i odstawić na kilka minut. Kiedy ostygnie zdjąć skórkę, pokroić na spore kawałki i odstawić. Kiedy papryka jest w piekarniku należy wyfiletować rybę, posolić, popieprzyć, obsypać skórką z cytryny i dostawić na 20 min. Po tym czasie ponacinać, umieścić na patelni z rozgrzaną oliwą skórą do spodu i smażyć ok. 2 min. Na drugiej patelni z oliwą podsmażyć czosnek pokrojony w cienkie płatki, dodać pokrojoną paprykę, kapary i podgrzać. Rybę przełożyć na drugą stronę i smażyć jeszcze 1-2 minuty. Zdjąć z ognia ułożyć na papryce, polać salsą verde i od razu podawać. 


Składniki dla dwóch osób:

1 średnia dorada
2 czerwone papryki
1 żółta papryka
2 ząbki czosnku
2 łyżki kaparów
skórka starta z połowy cytryny
oliwa do smażenia
sól, pieprz

 Salsa verde:

½ kubka posiekanej natki pietruszki
1/3 kubka posiekanych listków bazylii
1/3 kubka posiekanych lisków mięty
skórka starta z połowy cytryny
1 ząbek czosnku
szczypta soli
oliwa EV do uzyskania konsystencji (ok. ½ kubka)
1-2 łyżki białego octu winnego
2  fileciki anchois



3 komentarze:

  1. Ryby w całości mnie jeszcze przerażają, bo nie bardzo wiem jak sobie z nimi radzić :D Ale za to są niesamowicie zdrowe - i o ile nie przepadam za przygotowywaniem ich, to w smaku są zachwycające!
    Świetne połączenie z tą salsą!

    OdpowiedzUsuń
  2. Jakie cudne kolorowe danie..juz nie wspomne o zdjeciach

    OdpowiedzUsuń
  3. Kolejny fantastyczny przepis, bardzo lubię tu zaglądać ;)!

    OdpowiedzUsuń