poniedziałek, 11 lipca 2011

Panna cotta






































Absolutna klasyka włoskich deserów. Po tiramisu i semifreddo to chyba najbardziej rozpoznawana słodkość z tego kraju. Sposobów na jego przygotowanie jest mnóstwo, ale baza jest zawsze ta sama; śmietana, mleko, cukier i wanilia. Najbardziej popularna wersja tego deseru to ta z dodatkiem owoców, truskawek albo malin, a ponieważ był akurat sezon na truskawki postanowiłem użyć właśnie ich. Żeby jednak nie było zbyt standardowo wzbogaciłem swoją panna cottę o owocową galaretkę. Jedynym problemem w tej wersji jest czas, ponieważ dwukrotnie trzeba czekać na stężenie żelatyny, najpierw w galaretce, a później w śmietanie. Jeśli jednak komuś go brakuje, galaretkę można sobie darować i też będzie dobrze. 
 
Przygotowanie:

Rozpuścić galaretkę, zalać nią ułożone w naczyniach truskawki, odstawić do ostygnięcia a następnie do lodówki. Kiedy stężeją można zacząć przygotowywać śmietanę. Żelatynę zalać kilkoma łyżeczkami wody i odstawić . W rondelku podgrzać do zagotowania; śmietanę, mleko, cukier (ok. 100g) i ziarenka wanilii. Po zagotowaniu odstawić i rozpuścić w powstałym roztworze namoczoną wcześniej żelatynę. Ostudzić do temperatury pokojowej i dopełnić naczynia ze stężałą wcześniej galaretką. Wstawić do lodówki i pozostawić do ostygnięcia na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Przed podaniem zrobić sos truskawkowy. W tym celu rozpuść na patelni cukier, wrzucić pokrojone truskawki, dolać trochę wody i gotować dopóki owoce się nie rozpadną. Następnie przetrzeć przez sito i jeśli sos okaże się zbyt rzadki gotować jeszcze chwilę do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Ostudzić przed podaniem. 
















Składniki na 6 porcji:

1 opakowanie galaretki truskawkowej
500 g świeżych truskawek
250 ml słodkiej śmietanki (30%)
250 ml mleka
150 g cukru
1 laska wanilii
2 łyżeczki żelatyny

10 komentarzy:

  1. brak mi słów, żeby opisać jak pięknie wygląda :)!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Z tymi truskawkami musi być jeszcze pyszniejsza a owocowy akcent przełamuje słodycz.

    OdpowiedzUsuń
  3. Też ostatnio robiłam. Trzęsący się smak lata :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Tylu pochwał to się przyznam nie spodziewałem za tą swoją panna cottę. Za wszystkie oczywiście serdecznie dziękuje:)

    OdpowiedzUsuń
  5. I absolutely love your website.. Great colors & theme.
    Did you develop this amazing site yourself? Please reply back as I’m looking to create my own website and would love to learn
    where you got this from or just what the theme is called.
    Thank you! payday loans san diego
    My website ... payday loans georgia

    OdpowiedzUsuń
  6. świetnie wygląda, na pewno zrobię! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. robiłam dzzisiaj z brzoskwiniami też była pyszna polecam wszystkim !!!!!!!!!!!!

    OdpowiedzUsuń