wtorek, 19 lipca 2011

Risotto z bobem


Już nie raz planowałem wykonać to danie, ale się nie udawało, być może dlatego, że jakoś nie końca wierzyłem w ten zestaw. W końcu nadarzyła się okazja i trzeba było coś zrobić z zalegającym na dolnej półce lodówki bobem, a że jestem wyposzczony dietą myśl o risotcie wydała mi się nawet ekscytująca. I rzeczywiście zawiedziony nie byłem mimo iż do wielkich entuzjastów bobu raczej bym się nie zaliczył. Ale jak ktoś już bób lubi bardzo to jest dla niego pozycja obowiązkowa. Dodatek parmezanu i białego wina do picia uważam tu za niezbędny. 

Przygotowanie:               

Bób ugotować, ostudzić i podzielić na dwie części. Jedną z nich zblendować na gładką masę z odrobiną wody (żeby nie spalić blendera) i odstawić. Na rozgrzaną patelnię o grubym dnie wrzucić czosnek, cebulę, posiekanego selera naciowego i chwilę smażyć, ale nie rumienić. Dodać ryż, zeszklić, a następnie dodać wino i zacząć powoli podlewać wywarem warzywnym. Można użyć dwóch kubków wywaru, ale jeśli akurat nie mamy możemy jeden z nich zastąpić wodą, bo bób i tak ma dość intensywny smak więc powinno go wystarczyć. Kiedy ryż jest już prawie miękki dodać masę powstałą ze zmiksowania bobu, gotować chwilę a następnie dołożyć ten pozostały w całości, natkę, masło, klika łyżek parmezanu i przyprawić do smaku solą i pieprzem. Całość przed podaniem można obsypać chrupiącymi kawałkami boczku i natki. 















Składniki dla dwóch osób:

1 kubek ryżu Arborio
1 ½ kubka ugotowanego i obranego bobu
1 mała cebula posiekana
2 ząbki czosnku posiekane
1 gałązka selera naciowego
1/3 kubka posiekanej natki pietruszki
1-2 kubki bulionu warzywnego
2 łyżki masła
mały chlust białego wina
oliwa
sól, pieprz
parmezan

5 komentarzy:

  1. apetycznie wygląda...chętnie bym spróbowała takiego połączenia

    OdpowiedzUsuń
  2. Twoje risotto wygląda naprawdę apetycznie.
    i tak zielono, tak wesoło, radośnie!
    jak na lato przystało ;]

    OdpowiedzUsuń
  3. założę się, że smakuje obłędnie pysznie... :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja robiłam ostatnio klasyczne risotto verde, ale twoja wersja z bobem musi być smaczna :)

    pozdrawiam
    http://alkitchen.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  5. Jeśli lubisz bób to z pewnością będziesz zachwycona.

    OdpowiedzUsuń