Już nie raz planowałem wykonać to danie, ale się nie udawało, być może dlatego, że jakoś nie końca wierzyłem w ten zestaw. W końcu nadarzyła się okazja i trzeba było coś zrobić z zalegającym na dolnej półce lodówki bobem, a że jestem wyposzczony dietą myśl o risotcie wydała mi się nawet ekscytująca. I rzeczywiście zawiedziony nie byłem mimo iż do wielkich entuzjastów bobu raczej bym się nie zaliczył. Ale jak ktoś już bób lubi bardzo to jest dla niego pozycja obowiązkowa. Dodatek parmezanu i białego wina do picia uważam tu za niezbędny.
Przygotowanie:
Bób ugotować, ostudzić i podzielić na dwie części. Jedną z nich zblendować na gładką masę z odrobiną wody (żeby nie spalić blendera) i odstawić. Na rozgrzaną patelnię o grubym dnie wrzucić czosnek, cebulę, posiekanego selera naciowego i chwilę smażyć, ale nie rumienić. Dodać ryż, zeszklić, a następnie dodać wino i zacząć powoli podlewać wywarem warzywnym. Można użyć dwóch kubków wywaru, ale jeśli akurat nie mamy możemy jeden z nich zastąpić wodą, bo bób i tak ma dość intensywny smak więc powinno go wystarczyć. Kiedy ryż jest już prawie miękki dodać masę powstałą ze zmiksowania bobu, gotować chwilę a następnie dołożyć ten pozostały w całości, natkę, masło, klika łyżek parmezanu i przyprawić do smaku solą i pieprzem. Całość przed podaniem można obsypać chrupiącymi kawałkami boczku i natki.
Składniki dla dwóch osób:
1 kubek ryżu Arborio
1 ½ kubka ugotowanego i obranego bobu
1 mała cebula posiekana
2 ząbki czosnku posiekane
1 gałązka selera naciowego
1/3 kubka posiekanej natki pietruszki
1-2 kubki bulionu warzywnego
2 łyżki masła
mały chlust białego wina
oliwa
sól, pieprz
parmezan
apetycznie wygląda...chętnie bym spróbowała takiego połączenia
OdpowiedzUsuńTwoje risotto wygląda naprawdę apetycznie.
OdpowiedzUsuńi tak zielono, tak wesoło, radośnie!
jak na lato przystało ;]
założę się, że smakuje obłędnie pysznie... :)
OdpowiedzUsuńJa robiłam ostatnio klasyczne risotto verde, ale twoja wersja z bobem musi być smaczna :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
http://alkitchen.blogspot.com/
Jeśli lubisz bób to z pewnością będziesz zachwycona.
OdpowiedzUsuń