czwartek, 21 lipca 2011

Sum na ziemniaczano fenkułowym pure
























Nawet nie pamiętam kiedy ostatnio jadłem suma, bo z zasady wolę ryby morskie, ale ponieważ z ich wyborem w naszych sklepach jest dość krucho postawiłem w drodze do urozmaicenia skusić się na hodowlanego suma. Niestety, oszołomienia nie doznałem i utwierdziłem się tylko w swoim przekonaniu,. Nie żeby ryba była niesmaczna, bo broniła się z dodatkami, które do niej przygotowałem i w całości stanowiła całkiem zgrabne danie, ale….po prostu wolę smak morskich. 

Przygotowanie:

Ziemniaki i obrany koper włoski ugotować do miękkości. Podzielony i ponacinany filet oprószyć solą i pierzem i smażyć wraz z pomidorkami na rozgrzanej patelni kilka minut. W tym czasie zmiksować na gładko, albo przetrzeć ziemniaki i koper z żółtkiem, masłem i parmezanem przyprawiając do smaku solą i pieprzem. Wyłożyć na talerz wraz z rybą i pomidorkami.

Składniki dla dwóch osób:

filet z suma ok. 200 g
2 średnie bulwy kopru włoskiego
300 g ziemniaków
kilka łyżek parmezanu
1 żółtko
kiść pomidorków koktajlowych
oliwa
2 łyżki masła

6 komentarzy:

  1. co za obłęd!
    danie na miarę mistrza.
    coś wspaniałego.
    i tak pięknie podane.. ;]

    OdpowiedzUsuń
  2. Kolejne wspaniałe danie ;) Kiedy masz czas na przygotowywanie takich smakołyków ;) ?? Piękne jak zawsze!

    OdpowiedzUsuń
  3. fantastyczne danie! jestem nim zachwycona :)

    OdpowiedzUsuń
  4. ale mi narobiłeś smaka ...

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie pamiętam, czy sum mi smakuje ( tak dawno go jadłam), ale w tym towarzystwie jest na pewno pyszny. Puree mnie zachwyciło i zainspirowało. Ciekawe, czy wygra z pietruszkowym?

    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jak zwykle drogie panie jesteście dla mnie bardzo łaskawe:) Mam nadzieję, że choć trochę zachęciłem do jedzenia ryb.
    pzdr.

    OdpowiedzUsuń