czwartek, 16 czerwca 2011

Gazpacho


Cóż może być lepszego na upalne dni niż chłodnik. Cóż może być lepszego kiedy w taki upalny dzień jesteśmy akurat na diecie niż hiszpański chłodnik, który zrobiony jest praktycznie z samych świeżych warzyw. Przepisów na niego jest wiele i to znacząco różnych, od takich nie zawierających pomidorów w ogóle do takich w których pomidory stanowią jego podstawę. Większość z nich ma jednak wspólny składnik w postaci kawałków chleba, których  akurat nie dodałem ze względu swoją dietę. Dzięki temu, tak przygotowaną zupę możemy spożywać praktycznie w każdej ilości, ponieważ zawiera naprawdę niewiele kalorii. Przyjemnie też schładza organizm od środka, oczywiście pod warunkiem że sam będzie mocno schłodzony Jeśli jednak mamy mało czasu i solidny blender, możemy do składników dorzucić kilka kostek lodu. Zrobienie go nie powinno zając nam więcej czasu niż 5-10 min.
Przygotowanie:

Pomidory zalać wrzątkiem na 30 sek, następnie zalać zimną wodą i zdjąć skórkę. Pokroić na średnie kawałki wraz z innymi warzywami i ziołami, wsadzić do blendera i zmiksować na gładko przyprawiając sokiem z limonki, octem winnym, solą, pieprzem i oliwą z oliwek. Wstawiamy do lodówki i pozostawiamy do pełnego schłodzenia.

Składniki:

750g świeżych pomidorów
2,3 słodkie papryki
½ papryczki chilli lub przecier z ostrych jalapeno*
2 świeże ogórki
½ lub cały pęczek posikanej kolendry
2-3 łyżki oliwy z oliwek EV
2-3 łyżki białego octu winnego
sól, pieprz
sok z ½ limonki


* oryginalny meksykański przecier z jalapeno dostępny jest w sklepach „Kuchnie Świata”

4 komentarze:

  1. Ha, pomyslec tylko - wczoraj tez robilem gazpacho! Obowiazkowe o tej porze... :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Skoro już najadłam się do syta mojego ukochanego chłodnika litewskiego, teraz pora na gazpacho. Masz rację, że nie ma nic lepszego na lato od zimnej zupy :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Często robię chłodniki, ale takiego jeszcze nie robiłam.
    Narobiłeś mi smaka, tak apetycznie wygląda z tymi kropelkami oliwy...
    No i ta posikana kolendra ;-)

    OdpowiedzUsuń
  4. No i ta posikana kolendra ;-)

    Znowu:)))

    OdpowiedzUsuń