środa, 17 kwietnia 2013

Letnia sałatka z melona, chorizo i karczochów





















Fantastyczna sałatka, ale bez dojrzałego melona lepiej się za nią nie zabierać. Kiedy jednak uda Wam się trafić pysznego melona, reszta jest już dość prosta, pokroić, wymieszać. Można też użyć świeżych karczochów, ale to wymaga i czasu i ich dostępności. Tak więc z tych i innych względów moja jest raczej wersją ekspresową, ale daje radę i na pewno sprawdzi się w upalne dni które już niebawem.  

Przygotowanie:

Melona obrać ze skóry i pokroić na spore kawałki, chorizo na cienkie plasterki, a karczochy na średnie kawałki. Wymieszać delikatnie wszystkie składniki z dressingiem zrobionym z kilku łyżek oliwy, łyżki dobrego octu balsamicznego i 1łyżeczki musztardy dijon. Dodać posiekaną kolendrę i od razu podawać. 



Składniki dla 2 osób:

ok. 6- 8 kawałków karczochów w oliwie
100 g chorizo
½ dojrzałego melona
kilka gałązek kolendry

3 komentarze:

  1. Interesujące połączenia. Ale na melony poczekam do lipca.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda smakowicie i niecodziennie - bardzo dobry przepis :)

    OdpowiedzUsuń