poniedziałek, 29 kwietnia 2013

Placek z ricottą i grillowaną cukinią



To w zasadzie tarta, albo raczej quiche, tyle że pieczona bez użycia formy. Można ją zrobić tak jak tę prezentowaną poniżej, z grillowaną cukinią, posypaną parmezanem i dość mocno przypieczoną która jest raczej wytrawna w smaku. Albo wersję delikatniejszą, bez grillowania cukinii i z mniejszą ilością parmezanu, gdzie ton nadawać będzie łagodna i mleczna ricotta.





Przygotowanie:

Cukinie pokroić na cieniutkie wstążki, zgrillować, posolić i odstawić. Ricottę wymieszać ze startym na tarce parmezanem, jajkiem i częścią zgrillowanych, drobno pokrojonych cukinii.  Całość przyprawić do smaku solą, pieprzem i odstawić. Schłodzone ciasto umieścić na papierze spożywczym i rozwałkować na okrągły placek o grubości ok. 0,5 cm, a następnie położyć na odwróconej do góry dnem formie do pieczenia. Dzięki temu równe zawijanie brzegów będzie łatwiejsze. Placek musi być oczywiście nieco większy niż forma, żeby było co zawijać. Następnie położyć na nim jedną warstwę cukinii, rozsmarować masę serową i przykryć ją pozostałą cukinią. Zawinąć brzegi, posypać startym parmezanem i wstawić wraz z formą do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 25 min w temperaturze 180 C. 



Składniki:

kruche ciasto
2 średnie cukinie pokrojone w cieniutkie wstążki
250 g ricotty
50-70 g parmezanu lub pecorino
sól, pieprz





3 komentarze:

  1. ooo ale genialne : ) Kocham tarty, chyba własnie w tym smaku najbardziej ; ) albo jeszcze z porem !

    OdpowiedzUsuń
  2. cudnie się prezentuje! :) ta kratka z cukinii jest przepiękna.

    OdpowiedzUsuń
  3. fajny ten patencik na składanie ciasta !

    Pozdrawiamy serdecznie

    Tapenda

    OdpowiedzUsuń