To w zasadzie tarta, albo raczej quiche, tyle że pieczona
bez użycia formy. Można ją zrobić tak jak tę prezentowaną poniżej, z grillowaną
cukinią, posypaną parmezanem i dość mocno przypieczoną która jest raczej wytrawna
w smaku. Albo wersję delikatniejszą, bez grillowania cukinii i z mniejszą
ilością parmezanu, gdzie ton nadawać będzie łagodna i mleczna ricotta.
Przygotowanie:
Cukinie pokroić na cieniutkie wstążki, zgrillować, posolić i
odstawić. Ricottę wymieszać ze startym na tarce parmezanem, jajkiem i częścią
zgrillowanych, drobno pokrojonych cukinii.
Całość przyprawić do smaku solą, pieprzem i odstawić. Schłodzone ciasto
umieścić na papierze spożywczym i rozwałkować na okrągły placek o grubości ok. 0,5 cm, a następnie położyć
na odwróconej do góry dnem formie do pieczenia. Dzięki temu równe zawijanie
brzegów będzie łatwiejsze. Placek musi być oczywiście nieco większy niż forma,
żeby było co zawijać. Następnie położyć na nim jedną warstwę cukinii, rozsmarować
masę serową i przykryć ją pozostałą cukinią. Zawinąć brzegi, posypać startym
parmezanem i wstawić wraz z formą do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 25 min w
temperaturze 180 C.
Składniki:
kruche ciasto
2 średnie cukinie pokrojone w cieniutkie wstążki
250 g
ricotty
50-70 g
parmezanu lub pecorino
sól, pieprz
ooo ale genialne : ) Kocham tarty, chyba własnie w tym smaku najbardziej ; ) albo jeszcze z porem !
OdpowiedzUsuńcudnie się prezentuje! :) ta kratka z cukinii jest przepiękna.
OdpowiedzUsuńfajny ten patencik na składanie ciasta !
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy serdecznie
Tapenda