Kiedy pierwszy raz spróbowałem tego sernika u znajomych na
kolacji byłem zachwycony i wiedziałem, że prędzej czy później będę musiał go
zrobić sam, no i oczywiście podzielić się nim z Wami. Przepis pochodzi podobno
z jakiegoś bloga, ale przez ile rąk już przeszedł i jak został zmieniony nie
wiem. Sam zresztą też coś niecoś zmodyfikowałem. Tak czy inaczej gorąco
polecam, bo jest pyszny.
Przygotowanie:
Ciastka zmielić drobno w melakserze, dodać do nich stopione
masło i wymieszać. Powstałą mieszanką o konsystencji mokrego piasku wyłożyć
formę (albo sam spód albo z brzegami) i mocno ubić. Wstawić do lodówki na 30
min. Na masę: wymieszać mikserem ser z cukrem, skórkami z cytrusów i jajkami.
Wylać na schłodzony spód i piec 50-60 min w temp. 160-180C w zależności od
piekarnika i efektu jaki chcemy uzyskać. Pieczony dłużej i w wyższej
temperaturze będzie przypominał klasyczny sernik, podczas kiedy ten pieczony
krócej będzie miał wierzch jasno żółtawy i konsystencje podobną nieco do
sernika na zimno. Obydwie wersje godne uwagi. Po ostygnięciu wierzch posmarować
kremem cytrynowym. Można go zrobić własnoręcznie, albo kupić. Ja użyłem kupnego
firmowanego przez jedną z sieciówek i szczerze go polecam, bo jest naprawdę
bardzo smaczny. Jeśli jednak ktoś chce, może zrobić sobie własny lemon curd.
Składniki na formę 23 cm
750 g
trzykrotnie mielonego twarogu
130g drobnego cukru
starta skórka z ½ cytryny
starta skórka z ½ limonki
3 jajka
spód:
250 g
herbatników dagestive
110 g
masła
szczypta soli
słoiczek lemon curd
BoŻe daj mi zjeść wszystko co na tych blogach publikują, i nie przytyć!
OdpowiedzUsuńAmen
Pozdrawiamy serdecznie
Tapenda
Oj to prawda...ja też się o to modlę.
UsuńDlatego latam między blogami i szukam dań takich specjalnie lekkostrawnych . Wreszcie czuć wiosnę i trzeba zdjąć kurteczki a wtedy sama prawda .
Ten blog rewelacja. Mieszkam od pół roku w Londynie i szukałam czegoś z kuchni angielskiej bo wypada, włoskiej z zamiłowania i tradycja to polska kuchnia. Tu mam wszystko na jednym blogu REWELACJA
Usuń:)
UsuńWczoraj właśnie zrobiłam lemon curd będzie jak znalazł.Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńMuszę Ci powiedzieć, że ten od M&S jest całkiem niezły, całkiem, całkiem:)
Usuń