czwartek, 4 kwietnia 2013

Sernik cytrynowy



Kiedy pierwszy raz spróbowałem tego sernika u znajomych na kolacji byłem zachwycony i wiedziałem, że prędzej czy później będę musiał go zrobić sam, no i oczywiście podzielić się nim z Wami. Przepis pochodzi podobno z jakiegoś bloga, ale przez ile rąk już przeszedł i jak został zmieniony nie wiem. Sam zresztą też coś niecoś zmodyfikowałem. Tak czy inaczej gorąco polecam, bo jest pyszny. 




Przygotowanie:


Ciastka zmielić drobno w melakserze, dodać do nich stopione masło i wymieszać. Powstałą mieszanką o konsystencji mokrego piasku wyłożyć formę (albo sam spód albo z brzegami) i mocno ubić. Wstawić do lodówki na 30 min. Na masę: wymieszać mikserem ser z cukrem, skórkami z cytrusów i jajkami. Wylać na schłodzony spód i piec 50-60 min w temp. 160-180C w zależności od piekarnika i efektu jaki chcemy uzyskać. Pieczony dłużej i w wyższej temperaturze będzie przypominał klasyczny sernik, podczas kiedy ten pieczony krócej będzie miał wierzch jasno żółtawy i konsystencje podobną nieco do sernika na zimno. Obydwie wersje godne uwagi. Po ostygnięciu wierzch posmarować kremem cytrynowym. Można go zrobić własnoręcznie, albo kupić. Ja użyłem kupnego firmowanego przez jedną z sieciówek i szczerze go polecam, bo jest naprawdę bardzo smaczny. Jeśli jednak ktoś chce, może zrobić sobie własny lemon curd. 


Składniki na formę 23 cm



750 g trzykrotnie mielonego twarogu

130g drobnego cukru

starta skórka z ½ cytryny

starta skórka z ½ limonki

3 jajka

spód:

250 g herbatników dagestive

110 g masła

szczypta soli

słoiczek lemon curd 


 


6 komentarzy:

  1. BoŻe daj mi zjeść wszystko co na tych blogach publikują, i nie przytyć!
    Amen

    Pozdrawiamy serdecznie

    Tapenda

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj to prawda...ja też się o to modlę.
      Dlatego latam między blogami i szukam dań takich specjalnie lekkostrawnych . Wreszcie czuć wiosnę i trzeba zdjąć kurteczki a wtedy sama prawda .

      Usuń
    2. Ten blog rewelacja. Mieszkam od pół roku w Londynie i szukałam czegoś z kuchni angielskiej bo wypada, włoskiej z zamiłowania i tradycja to polska kuchnia. Tu mam wszystko na jednym blogu REWELACJA

      Usuń
  2. Wczoraj właśnie zrobiłam lemon curd będzie jak znalazł.Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Muszę Ci powiedzieć, że ten od M&S jest całkiem niezły, całkiem, całkiem:)

      Usuń