poniedziałek, 8 kwietnia 2013

Rolada rybna



Czas trochę odetchnąć po mięsnych polskich świętach i zjeść coś lżejszego. Ryba, tym bardziej gotowana jest na taką okazję idealna. Prezentowaną roladę podałem na ciepło jako danie obiadowe, ale można ją też podać na zimno, albo zalewając bulionem rybnym, w formie galarety. Oczywiście do jej przygotowania można użyć innych ryb, te z których zrobiłem swoją były trochę przypadkowe.



Przygotowanie:



Ryby oczyścić z ości. Część (ok. 450g) pokroić w średnią kostkę. Resztę (ok. 150g) zmielić w melakserze na gładko. Szpinak wrzucić do wrzątku dosłownie na 30 sekund, odcedzić, przełożyć do wody z lodem i znowu odcedzić i odcisnąć dokładnie z wody. Do tak  przygotowanych składników dodać startą skórkę z cytryny i dokładnie ze sobą zmieszać przyprawiając sobą i pieprzem. Przygotowaną masę wyłożyć na spory kawałek folii aluminiowej albo plastikowej i zawinąć ścisło w dowolnej grubości „cukierki”. Powstałe zawiniątka umieścić w rondlu z wrzącą wodą i gotować ok. 20 min w zależności od ich grubości. Gotową roladę przed krojeniem trzeba trochę ostudzić.

Smażone rzodkiewki: rzodkiewki pokroić na cienkie plasterki i smażyć na oleju roślinnym kilka minut, dodać do smaku cukier, sól, sok z cytryny i dusić jeszcze chwilę.

Składniki dla 4 osób:



300 g fileta surowego łososia

300 g fileta surowego pstrąga

2 białka z niewielkich jaj

100g świeżego szpinaku

sól, pieprz
rzodkiewki i ziemniaczki do podania

na sos chrzanowo koperkowy

Wymieszać ze sobą słodką śmietanę 18-36% dodać kilka kropel soku z cytryny, posiekany koperek i tarty chrzan w ilości dla każdego odpowiedniej

 

1 komentarz: