piątek, 1 lipca 2011

Caldeirada


Ta typowa dla kuchni portugalskiej potrawa jest świetnym przykładem dania jednogarnkowego, na które przepisów jest pewnie tyle ile domostw w tym kraju. Jego podstawowe składniki czyli niezwykle popularny tam solony dorsz oraz owoce morza są niezmienne, reszta to już inwencja kucharza lub tego co portugalska gospodyni domowa ma akurat w lodówce. Nierzadko łączy się w niej ryby i owoce morza z kiełbaskami chorizo, czego jestem akurat wielkim entuzjastą. Przepis który podaję jest moją wersją powstałą z kompilacji wielu różnych które miałem okazję przeczytać, a jedyne co bym zmienił to krewetki, które udało mi się kupić akurat gotowane. Surowe w skorupach dałyby z pewnością więcej smaku. Ale i tak, czy z takich dobrych składników mogło wyjść coś niesmacznego? :)


Przygotowanie: 

Na rozgrzaną oliwę wrzucić pokrojone szalotki z czosnkiem i podsmażyć. Dodać pokrojone w ok. 2 cm kawałki ziemniaki, dolać bulion, liście laurowe, paprykę w proszku, wino, pomidory pokrojone na ćwiartki i gotować ok. 15 min. Następnie dołożyć chorizo, dorsza pokrojonego w grubą kostkę i gotować kolejne 15 min w razie potrzeby dolewając wody. Pod sam koniec dodać krewetki i gotować jeszcze razem kilka minut. Przyprawić na końcu do smaku solą, pieprzem, posiekaną natką pietruszki i dosłownie kilkoma kroplami soku z cytryny. Jak wiele tego typu potraw równie dobrze jak nie lepiej smakuje po odstawieniu i kolejnym pogrzaniu albo następnego dnia. 
 

Składniki dla 4 osób :

300 g solonego dorsza 
150 g kiełbasek chorizo
250 g surowych krewetek
300 g małych ziemniaczków
3 łyżki natki pietruszki
kilka ząbków czosnku
kilka szalotek lub małych cebulek
4 pomidory bez skórki
1 łyżeczka słodkiej papryki
2 liście laurowe
chlust białego wina
2-3 łyżki oliwy z oliwek
1 ½ kubka bulionu rybnego
1 łyżeczka soku z cytryny
sól, pieprz

3 komentarze:

  1. Ach, musi smakować genialnie. Ja też robiłam to portugalskie danie wg receptury Aldo Zigliego, a jedyne co pominęłam to owoce morza. Robiłam też danie z rybą i chorizo. Oba pyszne, więc połączenie obu brzmi dla mnie doskonale!
    Gratuluję zdjęć, bardzo apetyczne.

    OdpowiedzUsuń
  2. Tyle smaków na raz! I jeszcze te zdjęcia, które pomagają sobie wyobrazić, jak to może smakować :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda naprawdę wspaniale! Owoce morza, kiełbaski i warzywa- musi mieć niesamowity smak! Pozdrawiam, miłego weekendu!!

    OdpowiedzUsuń